Saturday, January 17, 2009

saya bangga menjadi GURU

me in school uniform ;-)

mulai ari nih.. aku harus mempersiapkan diri aku utk jadik guru yang berdedikasi.. bkn takat utk cemerlang akademik.. tapi utk jadikkan budak2 kecik tuh seorang INSAN.. bkn senang nk jadik INSAN.. and tanggungjawab aku sangat berat.. waktu mula apply nk jadik cikgu nih.. asik pikiaq nk jadik cikgu sebab senang.. balik awai.. cuti banyak.. bila dah masuk IPGM nih.. baru sedaq jadik cikgu tak sesenang yg di sangka.. bak kata kebanyakan pensyarah.. nk masuk neraka pun senang.. nak masuk syurga pun senang.. apa yg depa kata semua betoi.. sooo true!!! walaupun aku cuma cikgu PJ.. tapi kalau sebab PJ yg aku jadik cikgunya tuh sebabkan budak suka pi skolah.. aku pasti berbangga..

bab assignment jgn cerita laa.. baru masuk seminggu.. dah berderet menunggu.. padahal semua still dlm tune alam pekerjaan.. bkn alam study.. nk twist balik.. bkn senang.. semua cam blurr jaaa..

budak kelas aku ada 19 org.. pompuan 7 org jaa.. la nih baru aku paham sebab apa bila masuk course nih.. kawan2 sgt close to each other.. sebab segala benda buat ikut kelas.. pi mana pon menonong2 jaaa 19 org.. dats y even baru seminggu kenai dah mcm rapat.. so ok laa.. semua pon satu kapla... walaupun semua pakat2 bini, laki, mak pak orang.. semua perangai sewel.. x tau la mcm mana nk jadik cikgu.. huhuhu

official kelas start on jumaat.. mon - thurs tuh minggu pengurusan pelajar baru aka orientasi.. garang2 kemain lagik adik fasi hingusan tuh.. sepjg minggu.. aku ada target 2 adik fasi nih.. satu "adik ada yang tak sihat" and satu lagik "adik insyaAllah".. adik ada yg tak sihat tuh aku pangge dia camtuh sebab setiap kali dia pegang microphone.. dia akan sebut ada yg tak sihat sebyk 3kali.. kahkahkah.. mcm lawak la kan? yg nih garang kemain lagik.. adik insyaAllah laks.. dlm 2 atau 3 patah perkataan yg dia ckp.. dia akan sebut insyaAllah.. yg nih kalau la kata aku ada anak pompuan.. harus aku jodohkan dengan dia.. sejuk mata memandang.. lupa nk snap gambaq depa.. huhuhu

kelas aku buat masa nih pangge kelas PJ II.. ketua kelas Zack.. budak tumpat.. jengjengjeng.. sapa penolong?? harus laa AKU.. kahkahkah.. tutor kami encik MBO.. very the cool one.. beshh aa dia nih.. nama dia mohamad bin othman.. tuh yg singkat jadik MBO.. cool kan? hehehe.. dia bekas referee bolasepak kebangsaan.. umoq 58 thn.. tapi rasanya padang tuh selamba jaa dia redah 6,7 round.. and still nmpk muda.. very kind-hearted orangnya.. task pertama sebagai pelatih PJ apa lagik.. fitness test and cardiovascular test.. fitness test tadik ada push up, sit up, lari pecut 4x10m, lompat jauh, ujian keanjalan pinggang.. yg nih sama mcm interview dulu.. and plus ada cardiovascular test lari 2.4km = 6 round padang.. memang sangat la penat yg amat sgt.. la nih aku dah x rasa kaki aku.. sakit semua.. otot2 semua.. walaupun sakit2 semua.. tapi nih peluang aku nk kuruskan badan.. xyah susah nk pi slim world bagai.. badan sihat otak cerdas.. so waktu PJ.. 5 hours a week.. every monday jog start at 7.15am.. the lect pon semua sgt sempoi.. walaupun menengking2 awal2 tuh tapi end up sgt la sporting.. sgt la aku x nyesal amik PJ nih sebab aku leh exercise sampai pencen.. kalau harap aku nk exercise sendiri2.. harus aku takkan buat slalu.. yuhuuu..

panjang sgt dah bebelan aku utk entry kali nih.. sebab nk buat conclusion utk seminggu.. bkn senang.. pasnih x dak hal dah.. sebab aku akan usung lappy nih pi kelas.. leh apdet blog kat kampus jaaa.. hehehe

4 comments:

::Umi Sufira:: said...

Capt, good luck capt! Aku sokong ko dari depan belakang kiri dan kanan kay!

sayangibu said...

CapT...baca entry hang, tingat maktab smula...dah hapal lagu Guru Malaysia lom? Terasa meremang x bulu roma waktu nyanyi lagu 2 beramai2? Mmg bkn mudah nak jadi guru kan. Di sebalik keje separuh hari, cuti berlambak, gaji yg okeh tu..byk cabarannya. Anyway..good luck to you..semoga menjadi guru yg cemerlang, gemilang & terbilang...:)

daydeck86 said...

nanti jgan ada anak murid cakap cam nih dah ler

"cikgu2 kite nak be**k la cikgu, cikgu boleh tolong bacuhkan tak...wakakakakkaka**

Fid said...

waw waw...
tak lama lagi mengajaq la noooo

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin