Friday, December 31, 2010

1.1.11

Welcome 2011 and Goodbye 2010

Challenging 2011 for 3 of us.. 2 in KL and 1 in Doha.. but we will try our best to make everything run smoothly..

Si abah akan bekerja bersungguh-sungguh di Doha untuk memastikan kepulangan yang kerap ke Malaysia untuk jumpak anak bini.. hehehe
Si anak akan memulakan sesi pre school 4 yrs nya di Genius Aulad Bandar Kinrara.. dah dok excited menyanyi nak school blue dgn yellow.. orientation starts Wed - Fri next week.. si mama sangat teruja.. si abah dah pesan soh snap pics bebyk utk dia.. 
Si mama menten jadik cikgu kelas Tahun 2.. S/U Disiplin.. S/U PIBG.. cikgu bola jaring dan bermcm2 lagik.. semoga dipermudahkan segalanya.. InsyaAllah 2011 will be my last year of svc before apply unpaid leave effective 2012.. Will try my very best for MGS1..

Semoga kehidupan kami sekeluarga lebih bermakna dan dipermudahkan olehNya.. Aminnn..

Saturday, December 18, 2010

Qatar National Day 2010

video

gigih tau ahkak anak beranak pi Qatar National Day parade on 18th Dec morning.. hehehe.. budak Hafiy dgn baju tidoq bagai.. sarungkan jaket ben 10 trus zassss sampai kat Corniche area.. kalau kat M'sia.. jgn harap ahkak nak segigih tu.. hehehe.. tringin la jugak nk nengok negara lain punya parade.. simple jaa.. takyah setiap company pun pulun nk kawad bagai dgn baju bunga-bunga atau baju ala-ala badut.. semua army, airforce, navy, special forces punya kerja.. unta-unta dan kuda-kuda juga tidak ketinggalan untuk turut serta.. Qatari bleh kira dgn jari.. tapi kaum 'bawang'.. punya laa ramai sampai naik menyampah.. panjat pokor kurma bagai for clear view.. hampess betoi.. budak Hafiy sangat enjoy dgn jet-jet yg membuat pertunjukan.. jet dierg best aa.. for sure brand new.. M'sia?? hmmmm.. sendirik mau ingat la kan.. enjoy the video and some pics.. partner in crime?? Anne la sape lagik.. gigih tau kami berempat.. nk amik gambar punya pasai.. hehehe

si 'bawang' yg gigih panjat pokok

3 beranak yang gigih jugak

tentera coklat padang pasir gigih berkawad

unta yg mengantuk tp terpaksa gigih melenggok

kuda yg lebih gigih dan lebih gagah berbanding unta

gigih snap gambar syok sendirik dikelilingi 'bawangs'



Sunday, December 5, 2010

Winter activities.. nice!

i think i fall in love with Doha already.. with few activities such as futsal, pasar malam winter and hi-tea with the ladies.. it keeps me busy and not to think so much about my tanah tumpah darahku Malaysia.. dengan kecoh-kecoh minyak and gula naik kat Malaysia.. rasa mcm nk stay for good pulak kat Doha.. hehehe.. but no no no.. i need to finish another year.. then only come back here for good.. bile dah ade activity such as futsal.. so takde la bosan sgt.. i got a lot of new friends here and almost all of them have BB (Blackberry) and for sure i'll get mine once i touch down KL soon.. to keep in touch with them (alasan baekk punye).. hehehe.. rasa mcm ketinggalan pulak.. rasanya.. goda-goda skek incik Abah tuh.. bleh dpt kot BB tuh.. hehehe.. good luck Capt.. hehehe.. here a few pics taken while in Doha.. and i totally agree that Doha more interesting in winter.. summer? semua mati including all the pokok's.. huhuhu.. enjoy some piccas..

+ having 'me' time with others +

+ a 'condo' for everyone of us +

+ sate terhangat dipasaran +

+ our friend gerai laksa johor and roti jala +

+ teh tarik panas in winter.. nice +

+ futsal ladies +

+ posing lagik dan lagik +

Thursday, December 2, 2010

Qatar 2022!!!

Qatar will be hosting World Cup 2022.. interesting huh??

Harga sewaan rumah pasti akan melambung pasnih.. (note to AJE : sila naikkan gaji suami saya)

and maybe whole Qatar akan di 'aircondition' kan.. who knows

and for sure si suamiku itu will be in Qatar until 2022... maka tua lah saya anak beranak di sini..
InshaAllah..


Friday, November 26, 2010

Under pant.. katanyaaaaaa..

tuh spender Hafiy mama basuh.. dah busyukk

under pant la... mama lupe ke?? **sambil gelak ngejek kt mama**


perghhhhh.. kelas nya ko nakk.. mama org kampung pangge spender jek.. ko org putih sesat mana pangge under pant nehh.. aduhhhh...


Thursday, November 25, 2010

Making a decision...

4 days as a SAHM.. really not meant for me.. I wonder why ada org yg bercita-cita nk jadik SAHM.. huhuhu.. ermm.. lain org lain pk nya.. maybe as a teacher yg keja half day and have lotsa time with kids.. menjadi SAHM tuh bukan my mission in future.. huhuhu.. nehee neheee nehee.. bgn pagi dlm kepala pikiaq nk masak apa for breakfast.. basuh baju kemas umah gedebuk gedebak.. pk nk masak lunch pulak.. ptg sikit.. ngadap tenet.. then pk pulak for dinner.. then tido.. esok start the same routine.. aiyohhhh.. now i feel apa yg my SAHM aunty dok bebel.. yg dah bosan mkn masakan sendiri dan kalau time cuti skolah.. tensen dgn hiruk pikuk anak kat umah bergaduh.. but this is my point of view.. don't know about others.. no offended okehh.. 

apabila mengambil kira hal yang di atas, maka ahkak telah decide not to stay at Doha for good lagik.. huhuhuhuhu.. not until 2012.. give me another year to mengada-ngada with other's air tgn okeh.. be it kedai siam, my mom, my MIL, mamak's and segala sorga makanan di Malaysia.. hehehehe..

lagik satu.. apabila sudah menjadik government servant a.k.a cikgu nih.. maka perlu lah berpikir beratus hatta beribu kali untuk mengambil keputusan berenti keja.. brapa kali ahkak mintak KPLI tuh.. uihhhh.. sayang ooo nk quit mcm tuh saja.. so end up ahkak opt untuk abiskan another 1 year contract .. complete another more year for 2011.. then apply for unpaid leave 3 yrs.. ikut pasangan ke luar negara.. i think this is the best.. after 3 yrs then we will decide to go back to Malaysia for good or nak stay di Doha and i pro-long the unpaid leave watsoever.. lame lagik 3 thn tuh.. byk masa lagik utk pk..like what encik Abah said.. buat per awak nk  amik unpaid leave yg silap2 kalau awak tak smbg contract awak kena byr  kt gomen.. baik awak stay another year.. awak dpt gaji ... dierg yg byr awak.. yeahhhh u're right.. 

another reason is their kindergarten fees yang tak masuk akal tuh.. adoii.. kat Doha nih bdk umor 3 yrs mostly dah masuk pre-school.. and the fees?? 2k/mth... baca btol2 per month okeh.. dan ini tidak disponsor oleh AJE.. so Hafiy can skip one year pre-school here and skolah jek kat Genius Aulad Bandar Kinrara yg fees nya cuma RM238 tuh.. 10X ganda okeh.. bak kata encik Abah lagik skali.. kalau bagi awak 2.2k mthly kat KL.. awak byr RM238 hafiy's school fee.. balance awak kompol leh beli 3,4 bijik Gucci sethn.. muahahahahaha.. kan?kan?kan? ataupun 2k mthly tuh leh wat beli tixx abah balik M'sia tetiap bulan.. kan?kan?kan?

and last reason kenapa ahkak decide tak nak ikut lagik is.. kalau boleh nak save sebyk mungkin.. if encik Abah sorg dia just leh sewa bilik jekk.. save dah kat ctu.. makan utk sorg diri dia jekk.. we decide later kalau ahkak ikut pun.. max sewa 2 rooms apt sudahh yg rega around 4 - 4.5k mthly.. x penat mengemas and bleh save byk kat ctu.. umah sewa bkn boleh bwk balik M'sia pun buat apa nk bergaya maju bagai.. asal boleh duduk tido sudaaa.. kalau Qatar Bid for World Cup tuh berjaya.. sah la rega umah naik lagik.. so kena sgt berkira dlm hal nih.. huhuhu.. keta? yg nih jek ahkak request nak belagak skek.. sebab yg nih boleh bwk balik M'sia.. hehe dan keta kat cni murah.. so apa lagik.. ambik peluang laa.. lalalalalala.. Volks Golf? for me? hehehehe.. so apa2 cost yg leh di cut.. kita cut.. kompol dan simpan duit.. baru heaven blk M'sia.. dah la takda EPF as simpanan.. hmmm.. sendirik mau ingat laa..  and encik Abah pun soh tambah kan investment kat insurans kami anak beranak.. lebihkan investment.. esp utk encik Abah as ketua keluarga sumber pendapatan keluarga.. bkn nk mintak jadik apa2.. just kena beringat utk masa hadapan.. if anything happen to him.. xdak la ahkak anak beranak terkapai2.. at least ada byk saving utk survive later.. kan? hutang rumah dan keta kat M'sia pun kena pk jugak.. kena bayar jugak.. periuk besar kerak dia pun besar kan? and kalau anything happen to HIM.. at least ahkak still ada keja kat M'sia.. hohohohoho.. mintak simpang dijauhkan segala mala petaka dan mendoakan kesejahteraan dan panjang umur si suami.. memikirkan saja benda tuh pun dah cukup sedih.. huhuhu..


dan paling penting.. savings dalam tabung ayam yang tubuhkan untuk berjalan makan angin.. ahkak tak kesah umah kecik dek nonn.. janji kaki ahkak panjang berjalan tgk negeri orang.. huhuhuhu.. daaaaa...




Sunday, November 21, 2010

Live from Doha....

safely touch down @ 12.45 Doha time

dah winter.. sejukkk.. best!

operasi mendobi umah bermula skarang.. 1st.. dobi baju..

esok.. mission to get RP done for me and lil Ben 10..

Monday, November 8, 2010

sorga makanan di Penang..

    
::maveles bawal juru::

:: All time fav Pasembur Hameediyah ::

:: Hameediyah after makeover ::

:: the must have Beriani Ayam Hameediyah ::

:: the juicy Nan Tandoori by Hameediyah ::

:: the best Teh Tarik Hameediyah ::

:: Kembung 3 rasa, sup Ekor Kirana Serdang ::





tayang gambaq kasik meleleh saliva dulu naaaaaaa...

sepjg 5 hari di Penang.. si soami telah berjaya melampiaskan napsu serakah terhadap ahkak makanan di seluruh pelosok negeri. Memang puas hati.. tapi tuh pun ada gak yg tak sempat nk pi.. bak kata encik soami.. melampau la kan nak dinner 2 kali.. kemaruk sgt dah tuh.. huhuhuhu.. balik Penang adalah sangat heaven.. atur kedai/restoran/warung jaa nk mkn.. best gilaa... ahkak dah siap siap warning kat incik soami.. xyah makan food yg ahkak masak sbb nanti nk pi Doha.. pasti akan lemau nk mkn masakan ahkak jaaa.. pasti boring.. sementara ada kat KL/Penang nih.. meh kita pulun habis-habisan benda2 best kat sini.. kat Doha?? x dapek laaaaa.. sangap..owhh.. lupa amik gambaq.. Cucur Udang Shahul Hamid, Dann Char Kueu Tiau dan Nasik Arab Kepala Batas.. 

tidak dilupakan

mom's cooking.. Laksa Penang, Ikan Kembung Sumbat, Nasik Lemak (yg nih sgt best)... dan banyakkkkkkk lagik.. waaaaaaa.. best gilaa.. sampai KL dan dan tuh carik penimbang.. timbang berat.. terus nk meleleh ayaq mata.. hahahahaha..

akhir kata.. pesanan khidmat masyarakat :
kalau pi Penang.. go to local feveret spot... tourist feveret spot x brapa maveles bagi org Penang.. huhuhu
for me.. Line Clear tuh tak best! huhuhuhu..

Thursday, November 4, 2010

it's HIM.. it's HIM..

video

teruja sehingga terkinja-kinja
and the activities list for previous entry??
yeayy.. yeayy.. movie-mate, karaoke-mate, makan-mate dan segala gala mate
yang lain telah kembali ke pangkal jalan


:: tepek pic seketol ::


Monday, November 1, 2010

when HIM not around........

.... for almost 3 months

no wayang for me
no more melalak karaoke-ing
very very less outside food.. except weekend
very very less balik kampung Penang ritual every 2 weeks coz malas nk melayan kerenah itu ben 10 kalau naik flight
no more bubur Kg Baru.. uwaaaaaa
very less jalan-jalan carik pasal kat shopping mall on weekend and weekdays after school
very very less go back to our own crib at Bukit Jalil.. very the sunyi that crib now..
and
the
list
go
on
:-((

Monday, October 25, 2010

campak-suka-ati... tadaaaaaaaaa

lama dah tak hapdet bab-bab masakan neh.. camno nk hapdet.. masak pun idak.. dok dgn PIL mcm tuh laa.. balik skolah.. MIL paksa-paksa soh makan jugak jugak.. standard mcm nak carik gaduh kalau tak makan.. beh tuh camno ahkak nk diet.. bukak tudung saji.... umphhhhh.. tak terkawal napsu.. dgn cabai kicap yang tak pernah failed utk membangkitkan selera.. perghhh.. terangkat.. maka hancur lebur lah impian ahkakk nk menurunkan berat badan.. huhuhu.. kena berhijrah ke Doha baru leh kurus skek kot.. sbb makanan luar umah dia tak best.. so bila jemu makan masakan sendirik.. akhirnya membawa kepada sindrom tak lalu makan makanan sendirik.. huhuhu.. dah dah.. merepek dah nih... ari Ahad lepas.. adalah hari rajin seMalaya ahkak ... balik joging ptg tuh kat Tmn Bkt Jalil.. ulang taip.. Joging yaa... ulang taip kali kedua.. JOGING.. hahhhh.. buang tebiat ka hapa.. pi joging.. hehehe.. balik umah dlm koi 6.45pm.. rasanya mcm takmo makan nasik malam.. jom operasi masak spagethi campak-suka-hati-aku... koi 7pm belanga bertenggek atas dapo.. koi 7.15pm dah bleh makan.. gilaa kencangg ahkak ketung ketang... nih la benda paling senang nak buat dan disukai laki dan anak sendirik.. takdan nak padam api.. budak bertuah dah mai tarik baju.. "mama, Hafiy nk spaigethi".. berselera dia makan malam tuh... ckplah ahkak perahsan ka hapa.. ahkak tak fedulik.. ahkak tetap vangge dgn air tgn sendirik...

:: spaigethi campak-suka-ati-sesedap-rasa ::

Saturday, October 23, 2010

pasal kami...

nih la bahana pesbuk.. blog dilupakan hahh.. mcm taktau nk type apa bila masuk blog.. dok baca blog org jaaa.. ermm.. jenuh nk start.. jom cerita pasal laki ahkak dulu..

dah semakin stabil kat doha nunn.. dah pandai masak nasik.. pencapaian yang amat membanggakan.. sebab dia tuh.. periuk pun tak brapa kenal.. apatah lagik nk masak nasik.. tiap2 ari dok bangga dgn masakan2 dia tuh.. so kira pass la nk isi perut sendirik.. bulan depan ahkak pi.. kasik gemokkan dia balik.. huhuhu.. bila dia sorg2 kat sana.. x byk xtvt pun yg dia buat.. pi-balik keja jaa.. being him yg tak friendly and anti social tuh.. org pangge ajak makan pun dia tak pi.. tak paham btol ahkak.. aishhh

cerita bab anak pulakk.. hmmm.. lagik laaaa.. makin menjadik-jadik pulak buat perangai skang nih... nak ajak mandi punya la susah.. nk pakai baju pun makan 2 jam.. adoi.. memang letih.. tapi yg ahkak tau.. dia jadik mcm tuh sbb dia sangat terasa kehilangan abah.. he misses his abah so much but taktau nk express mcm mana.. last dia lepas la kat ahkak.. pity him.. nk buat camna.. so next year mcm mana pun.. dia kena pi skolah jugak2.. so that dia ada daily routine yang bleh buat dia tak teringat kat abah sangat.. nk tunggu cuti skolah pun.. aishhh rasa lama gila la plakk.. nk bawak pi jumpa abah pun jenuh nk tunggu 20 november nih.. huhuhu..

meh cerita bab ahkak pulak... last week memang bz dgn exam... bila budak dah abis exam sebok tanda kertas.. pastu sebok key-in markah and mcm-mcm aktiviti yang tak berkesudahan.. adoi.. tapi yg membuatkan ahkak terharu hari tuh.. tgh dok buat revision utk exam.. ada sorg budak dr kelas yg blakang skali sound.. time tuh tgh revision topic Time.. "cikgu, mak saye dah belikan jam bulat utk saye.. sbb saye dah pandai tgk jam.. saye pandai tgk jam sebab cikgu yang ajar.." Alhamdulillah.. at least ape yg diajar memberi manfaat kat budak-budak tuh.. ade jugak rase vangge kat diri ahkak nih.. hehehe.. harap-harap die ingatla kat cikgu dia yg ajar tgk jam nih sampai dia besaq.. huhuhuhu

Rabu sampai Jumaat ada kursus LINUS untuk tahun 2 di Port Dickson.. Avilion Admiral Cove.. waktu sampai agak teruja.. sebab bilik memang besar and luas.. rugi laks tak hangkut si budak bertuah tuh gi.. kalau pi dgn family tambah seratus ja semlm.. ok laa.. hangkut atok dgn nenek skalik.. hehehe.. tapi sbb taktau and tak tanya.. ahkak pi dgn cikgu satu skolah jaaa.. bilik ok.. makan sgt so-so.. bilik seminar panas xdak ekon .. dlm lif pun takdak ekon.. adoiyaiiii.. bab tuh memang failed.. kursus? hmmmm.. kalau buat dr 8pg-4ptg pun dah leh settle rasanya.. saja mengade nk pi tmpt jauh2 bagai.. bosan.. buang duit sajaaaa.. so.. tahun depan ahkak wajib ajaq B.Malaysia Thn 2.. kena amik kelas budak Linus.. cabaran.. chaiyok chaiyok... chk dgn cikgu tahun 1.. cuma tinggal 2 org saja Linus BM kat skolah.. so ok laaaa..

dah laa.. x tau dah nk merapik apa.. mood pun takdak weekend2 nih.. hmmmm

Wednesday, October 6, 2010

ABC 123

si abah nunnn jauh di Doha nun dok menyanyi-nyanyi dah dok soh ajar anak bujang dia tuh ABC.. 123.. ngaji.. bahasa arab.. bacaan dalam solat.. doa harian... haaaaaaaa hamik ko.. kemain arahan bos besar.. mem besar plak bz tak menang tgn semenjak dua menjak neh.. adoiyaii.. si anak bujang pulak .. aihhh makin menjadik-jadik pulak menunjuk protes dia tuh.. semua tak kena laa.. dgn insomnia lagik.. bkn ahkak yerr.. si anak bujang.. u olls bayangkan.. dia tido koi 9pm.. bgn balik 12.30am.. apa kejadahnya.. dia bleh layan Cartoon Network tuh.. sampai pagi x tido.. die tido balik 9am pagi esoknya.. bgn balik 4.30pm.. hamikkk ko.. dah sropa gaya idup kaki clubbing daaa.. seb baik la 2,3 hari kebelakangan atas usaha penat lelah ahkak akhirnya berjaya tune balik time tido die.. tuh pun jenuh laa dok menipu.. kalau tak sleep.. big  nyamuk bite montot la.. kelasss menipu u ollss... seb baik jenis penakut serangga.. sebut ja apa jenis serangga.. berdesup melompat panjat mama dia neh.. seb baik mama ko gemok.. leh la menampung berat ko yg dah nk dekat 2 kampit beras 10kg tuh.. aik? dah melalut.. ok kemabali ke pangkal jalan.. bila nk ke pangkal jalan.. harus buat perenggan baru

sebab tak larat nk menipu bos besar nunn jauh di Doha nunn tentang prestasi pelajaran si anak bujang.. maka pembelajaran telah bermula semlm.. seb bek ada pokcik Gugel.. taip jek la kindergarten interactive ke apa ke.. berderet-deret kluar.. klik yg paling menarik.. pastuh layan la ngan anak bujang tuh.. anak ahkak kenal A jek.. sedih di situ.. tapi kira vangga la kenal A.. sebab A tuh rupabentuk mcm mana pun ahkak tak penah ajar.. so dia tau sendirik tuh.. kira tahap Adi Putra dah nih.. muahahahaha.. counting terer skek.. bleh count.. cuma kenal 1 jek.. yg selebihnya sendiri mau ingat la.. dia kenal 1 pun ahkak dah vangge u olls.. sbb 1 nih pun ahkak x ajar jugak.. die tau sendirik.. muahahahaha.. vangge kemvang vontots.. hahaha.. bab colour terer.. red fish tuh baby fish.. yellow tuh big abah die.. blue tuh gemoks mama die.. cisss.. gemokss jek mama..

takat setengah jam jek la bertahan.. pastuh dok nampak car dia la.. interactive jugak laa.. dia bantai boh car ada blade mcm heli.. gasak ko la hafiy oii.. janji hepi.. part nih yg ahkak lemah.. bila x tau buat nk marah ahkak laks.. maleh la ahkak nk layan.. blajar 1/2 jam jekk.. yg merapik rapik 2 jam.. hanginn.. tapi lantak lah sebab dia dah pandai bawak cursor and klik kat tmpt dia suka.. ahkak gigih ajar dia bab tuh dulu.. so pasnih.. leh la mama rilek2 skek.. bleh la minimumkan sket pemantauan.. jgn ko klik RedTube.. sudah

maka kesimpulan yang dpt dibuat.. ahkak amat berharap supaya bos besar di Doha dpt lah kiranya men'sponsor' ahkak sambung Master in Early Child Development.. ecehh.. kelasss request u olls.. supaya lebih mudah ahkak nk handle anak -anak bos besar di kemudian hari.. aminnnnn..

Friday, October 1, 2010

Doha.. My view.. Part II

ermmm... apa lagik nk crita pasai Doha? 

PLACES OF INTEREST
nak melawat apa kat Doha? 
Souq Waqif spot wajib pi.. bleh la tgk banyak orang lepak kat cni.. i like Souq Waqif.. tapi kalau ada nasik lemak harga QR5 yang dijual pasti lagik best.. huuhuhu.. Sri Kebaya Malaysian Restaurant juai nasik lemak QR30.. apa kejadahnya.. huhuhu.. leh beli souvenir kat cni.. FM sekeping QR10.. dgq harga FM trus terlupa kat kengkawan di Malaysia.. gilaaa mahai.. memang la Doha neh bkn utk tourist.. kalau destinasi pelancongan yang slalu org melawat sah la FM murah-murah.. huhuhuhu..
Corniche? sebab summer so x nmpk sgt la kemeriahan Corniche neh di siang hari.. panas weyy.. hafiy yang dok sat jaa pun dah merah2 muka dia.. geng-geng dari India ja yg gigih dok "sun bathing" kat ctu.. kalau winter best kot..
Islamic Museum? walaupun masuk free tapi x yah masuk la kot.. hafiy pun bkn tau pabenda pun.. rasa mcm jenuh plak nk mengontrol dia
The Pearl? dah sampai tapi malangnya tak dibenarkan masuk.. kekonon ada big boss mai melawat so org awam takleh masuk.. hampess..
ada byk lagik POI.. tapi tah laa.. rasa mcm pusing2 kat ctu jugak.. aishhh.. bosan betoi.. Penang lagik besar rasanya.. 

:: Corniche at nite ::

:: keluasan CentrePoint adalah sebesar kuku kelingking MidValey ::

FOOD
takleh blah dowh.. Beriani ok.. ayam dgn nasik memang superb.. tapi kena wat air asam sendirik.. baru la ada rasa.. kalau tak plain jaaa.. hadoii.. portion memang gabak aa.. ayam mesti sebelah.. seketol2 kecik tak main aa.. beli satu share 2 orang.. tuh pun bercinta nk abes.. lain-lain traditional x berani nak cuba.. nampak pun mcm dah takleh telan.. so sepanjang 2 weeks.. gigih la masak kat umah.. huhuhu.. manisan2? x leh masuk.. huhuhu.. kudap-kudapan mcm almond, pistachio tuh best..

:: mahal nak Mamp*s ::

:: Al Jazeera Kebab.. layanzzzz ::

CULTURE
Ari jumaat adalah Hari Keluarga.. maka sebarang couple tak kawen.. yang solo.. dan yg penting geng-geng pendatang adalah dilarang masuk ke shopping mall dan souq.. sebab bagi peluang kat Qatari bershopping tanpa gangguan.. salute bab neh sebab even ramai pendatang.. depa bleh control this thing.. so pendatang2 neh mostly lepak kat Corniche laa.. tapi tuh la.. kalau nampak mat saleh.. walaupun dtg sorg.. bleh plak masuk.. double standard sungguh.. ish ish ish.. dan kami sekeluarga pun bleh masuk yerrr.. kira ok aa.. x la depa ingat kami low class.. hehehe..
lagi satu i like about Doha.. u will never see teenagers2 yang lepak dan hang-out tak tentu pasal laki pompuans..  kalau hang out pun mesti laki dgn kwn laki same goes to pompuan.. culture yang sangat bagus untuk membesarkan anak.. so ok laa.. kalau kat Malaysia neh.. bab tuh memang tak terkawal.. menakutkan.. tapi kalau dah kawen tuh.. bkn main lagik pelok sakan semedang.. sampai naik rimas pun yaa jugak.. amboi.. hehehe

So.. apa kesimpulan?? huhuhu.. encik abah tak abis2 dok kesian kan me and hafiy stuck @ Doha.. kalau ikut dia mcm tak mau bagi mama dgn Hafiy dok sana.. kesian.. hehehe.. ermmm.. me? tempat isteri di sisi suami kan? pengorbanan laa.. but for me senang ckp.. Hujan Emas Negeri Orang.. Hujan Batu Negeri Sendiri.. Lebih Baik Negeri Sendiri.. huhuhu.. kalau Kindergarten mthly payment 2k.. camno tuh? sanggup tak sanggup?? huhuhu..

:: hanya makhluk ini yang membuatkan ahkak dan Ben 10 gembira sepanjang di Doha ::

Thursday, September 30, 2010

Kenikmatan mendapat Corelle free dari TTM

  **This is sticky post entry**
For new entry do scroll
Walaupun ahkak baru jek beli 16pcs patsegi Corelle set kat Doha.. ahkak tetap nk join contest.. sebab kenikmatan memiliki Corelle hasil menang lucky draw adalah lebih nikmat dari beli pakai duit laki sendiri.. muahahahahahah **gelak syaitonnn** 
mintak maap yerr ahdik cikchelsea.. ahkak nk menambahkan bilangan number.. supaya kebarangkalian ahdik menang tipis sedikit.. muahahahahaha **gelak syaitonn lagik** 
Yieeehaaaa...*sambil lompat keluar*

Berita gumbira untuk andaaa!! *Kalau tak gumbira pun buat2 je la gumbira ye..macam la tak biasa kannn :D*

TTM korang ni dah sampai seru nak buat LUCKY DRAW kat Dapur Malus Domestica hari ini.

Semua yang layak  memenuhi syarat2 di jemput untuk menyertai LUCKY DRAW ini.*haku  ni kalau bab bagi ayat formal memang lemah*




TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!


INI HADIAHNYERR..

TENG TENG TENG!












16 Pc Dinner Set
Click on above image to view full picture

16 Pc Dinner Set

Product Information

4 Dinner Plates, 4 Bread & Butter Plates, 4 Soup / Cereal Bowls, 4 Stoneware Mugs

Additional Information

Item Code
1065856
Weight
4,275g
Category
Dinnerware
Pattern
Geometric

Product Descri

ption

Corelle Dinnerware range is break, chip, scratch and stain resistant. Its made from a unique material called Vitrelle which compresses two layers of different glass compositions, so it's incredibly tough. It's microwave. Dishwasher and oven safe.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger. (InshaAllah lain kali aku buat lucky draw utk blogger dan reader pulak ye)

2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.) 

3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST di blog anda. Caranya, copy je la entry ni.(1 profile cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)

4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini. (Nanti aku masukkan link blog anda kat entry ni)

5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni(Sebelum Isnin depan 04/10/2010). Aku akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.

6. Pemenang akan dipilih DI SINI.






Thursday, September 23, 2010

Doha.. My view.. Part I

I supposed to blog about Doha.. one that I visited last raya.. huhuhu.. but balik jek KL.. kerja menimpa-nimpa.. submit one job.. got another one.. adoi.. so this entry been delayed.. takpa la since malam nih si budak Ben 10 pun hit the bed quite early.. and I have no mood to do anything related to school stuff.. meh merajinkan diri menaip meh.. Doha from my "eyes"..



PEOPLE
Qatari? ermm.. x leh nk recognize pun which one Qatari and which one is not.. sebab kalau laki pakai jubah putih dgn serban tradisi depa tuh and pompuan.. abaya hitam berkelubung nampak bijik mata shj.. huhuhu.. but their kids.. well.. I think you all know.. how they act.. tgk mcm kat M'sia dah la.. bak kata org Penang.. kasaq gedegaq.. huhuhu
Malaysian in Doha? ermmm.. nice.. met Kak Ija the mabeles laksam maker kat umah AizalYeen.. dia jemput pi open hse umah dia.. mmg baik.. really nice person.. selama neh tgk dia and anak-anak dia thru FB.. and now dah jumpa live.. hihihi.. Malaysian very close.. bkn mcm kawan.. mcm family.. just for 2 weeks stayed.. x cukup utk kenal lebih rapat.. maybe dah dok sana nanti lagik bertambah best.. 
Kabayan, Keirala, Bangla & other races? paling byk is kabayan a.k.a Filipino... cashier kat kedai or Carrefour and almost everywhere semua depa conquer.. kalau jadik depa memang best laa.. bleh ckp bahasa sendirik di negara org sesuka sesuki.. Keirala tuh from India and Bangla mostly keja construction and jadik driver teksi sapu.. our driver Husin from India.. nice guy.. sambil tunggu kami beli barang.. dia dlm keta baca Quran.. kat Malaysia dapek mcm tuh? kem salam.. nan hadooooo... hmmm maybe yg tuh ja la kot about their people..


WEATHER
time kami sampai still summer + Ramadhan.. so activity mostly di waktu malam.. siang semua tidoq.. huhuhu.. but summer yg sangat panas on June.. now nih dah nk beralih ke winter.. so ok la jugak cuaca dia.. dlm umah sejuk bkn main.. aircond semedang hahh...


 :: Corniche area ::


SHOPPING COMPLEXes
City Centre.. our favourite.. dekat dgn umah and ada Carre4.. senang nak membeli belah.. setiap kali nk ke sini akan lalu area cantik Corniche and West Bay dengan bangunan canggih-manggih tuh.. so leh laa cuci mata.. sebab main purpose visit kali neh pun nk menyetelkan byk benda nak masuk umah.. so memang asyik ke City Centre ja la.. 
Lulu Centre/Hypermarket? Correlle heaven dowh.. Tefal too and all brand pinggan mangkok and periuk blanga oso electrical appliances.. kalau la ikut kata hati neh.. memang belambak hangkut bwk blk KL.. tapi otak masih waras.. jadik cuma bawak balik 12pcs Tefal sekotak besaq utk ibu terchenta ja laa.. huhuhu.. hadiah hari raya.. pasti ibu gembira.. hahahaha.. 
Villagio? sampai ke sudah tak jumpa Gucci and LV boutique.. ecehhh.. ada hati tuh nk survey and compare price.. memang xdak rezeki.. dah habis tawaf.. tapi x jumpa jugak.. sob sob sob.. x pa.. for sure ada next next next visit.. hehehe..


:: @ Carrefour.. ada budak dpt remote heli.. trus jadik baik ::
 
overall.. shopping complex adalah sgt so-so sbb kat Malaysia adalah sgt byk dan berkali ganda best dr kat sana.. mesti miss Giant, Tesco dan Jusco kalau dok sana.. sedih di situ..

adoi.. letih laaa.. nanti la smbg Part II

Monday, September 20, 2010

opsssssss!!!

beli online
dapat murah ayat penyedap hati
so ok lah kan?
duit sendirik tau
sebab ade yg lain nak mengecek membodek orang tuh!
kahkahkahkah gelak setan

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

 dlm hati korg mesti ckp.. ellehhhh ahkak nih longchamp pun nk kepoh.. ahkak jawab balik.. feduliksss.. kahkahkahkah

Sunday, September 12, 2010

**Ben 10** 3rd Birthday Bash!!

maybe the most expensive Birthday Bash yang mama dan abah buatkan utk si Ben 10 nehh.. total cost around 8k ++ (including 7.3k flight ticket).. camno tuh? bleh bayar balik tak Ben 10? hehehe.. apa saja utk Ben 10 Hafiy Mirza sayang mama dgn abah neh.. walaupun buat perangai mcm-mcm.. contohnya protes pagi raya takmo pakai baju raya serta asyik soh dukung x mau jalan.. tapi mama dgn abah mentenn nak bagi Hafiy happy sentiasa.. brapa kali pi mall kat Doha neh.. setiap kali la abah belikan toys.. baru dok seminggu.. toys Hafiy dah sekerat umah.. aduss.. semua tinggal kat cni tau... malas mama nk hangkut balik Melsia.. nanti dtg cni.. senang.. xyah nak bawak2 toys lagik.. plan asal nk throw birthday party utk Hafiy on 13 sept.. isnin sebab abah off day.. tapi ramai laks friends abah yg takleh datang sebab keja.. so abah reschedule ke 12 sept.. on the birth date itself.. abah keje malam.. tp takpelah.. sok abah off leh pi jln-jln.. hehehe..

bila abah ckp ja nk buat 12 sept.. mama dah saspen.. jom pi Carre4.. beli brg-brg basah.. dah beli barang semua round lebih kurg.. nampak la Cars birthday party theme.. mama yg excited nih hegeh2 la beli cups,plates,headband,poster, ballons bagai.. sebab Ben 10 theme takdak so 2nd choice Cars laa.. ok la tuh.. jalan2 lagik.. Tefal??? owhhh tidakk... 12 pieces QR307.. gilerr best deal.. tersengih2 kat abah mcm kerang busuk.. maka selamatlah sekotak Tefal dihumban dlm troli.. kehkehkeh.. taktik menjadi.. nk masak byk.. periuk tak cukup.. huhuhu.. baekkkk punya excuse..

 :: tayang incik Tef@l dulu ::

hari Sabtu malam ahkak dah start potong bawang, halia bagai.. plan malam tuh nak buat rendang.. nak rebus dhal.. rebus nasik impit.. dgn goreng ayam dan buat kuah ayam.. plan nk wat ayam masak merah.. end up cancel ganti dgn ayam masak Mak Lang.. sampai skang xtau nama dia.. cuma pangge masak Mak Lang.. sbb Mak Lang ahkak yg reka kot.. hehehe.. so tak la kelam kabut pagi Ahad.. pagi Ahad just gaul ayam dgn kuah.. tumis darat dalca sayur.. rebus ketupat pulut dan masak nasik.. ahkak buat keja rilek jaa.. x kelam kabuts.. kalau kelam kabuts.. penat.. hehehe..

:: gigih tau masak sorg-sorg ::

:: rupa kurengg.. rasa menawan.. perahsan ::

So.. ari Ahad yang dinantikan pun tiba.. ekceli ari nih ada jemputan open house umah Kak Ija dan Che Le.. AizalYeen dgn baik hati offer nak pick up kiterg gi umah Kak Ija.. abah mcm sakit paler pun yerr gak.. sbb straight keje mlm dan tido x proper.. sebok beraye.. and AizalYeen yang baik hati telah offer jugak nk tempah kek Ben 10 kat Hafiy.. thank you so much aunty uncle.. dpt la jugak kek Ben 10 kat Hafiy.. bila uncle Aizal dtg antar kek terus dia pick up mama and hafiy gi umah Kak Ija.. makan laksam.. best gilaaaaaaaaa laksam dia.. best sgt.. lepas gian ahkak..

 :: deco deco ala kadar saja ::

 :: headband dia takmo pakai.. penat mama beli ::

:: cake Ben 10 present from uncle Aizal & aunty Yeen.. thank you vewy much ::

Dalam kol 3 mcm tuh balik umah nak siap2 for birthday Hafiy laks.. balik jaa tgk abah dah siap panaskan lauk semua dan buat air.. memang best la abah.. ballons pun dah gantung semua.. cayalah abah.. yang bestnya 'Kakak' Myra yang excited.. Hafiy buat bodo jekk.. sebok dok meniup wisel panjang tuh.. tah hape2.. time nyanyi birthday song pun.. Myra jugak yg beria tiup lilin bagai.. Hafiy?? menten dlm dunia dia sendirik.. adoiii laa anakku.. tapi dia memang enjoy abes.. sebab before neh tak kawan sgt dgn Myra sbb ada ramai org lain.. bila depa 2 org jaa.. hahhh.. balas dendam.. lompat sana sini.. sorg lidah belacan .. sorg lidah steak.. memang mcm ayam dgn itik berckp laa.. Myra speaking slang Mat Salleh bkn main.. hafiy balas in bahasa yang campor2 loghat Utara.. tp tuh la budak-budak.. w/pun mcm ayam itik tp tetap bahagia.. lepas makan-makan semua.. lepak, solat sat.. semua pun berangkat balik.. banyak gilaa ahkak masak.. tapaukan kat semua orang.. Anne HotFM dgn hubby dia Nik dok hotel.. so takleh masak.. bila tapaukan memang happy la depa.. tapi masak pun puas hati.. tinggal sikit jaa utk ulang makan esok.. so ok laa.. tak membazir..


Hmmmm.. dah 3 tahun dak Hafiy tuh..mama dgn abah doakan yang terbaik untuk Hafiy.. semoga Hafiy besar jadi anak yang soleh dan menyejukkan hati mama dgn abah... Hafiy nak school?? Nanti before dtg Doha for good.. mama soh abah registerkan Hafiy ekk.. kena blajar ckp omputih tau.. kalau x dpt ckp omputih.. ckp Arab pun boleyy.. 

 :: Three of us ::

Allah Selamatkan kamu!!
Allah Selamatkan kamu!!
Allah Selamatkan Hafiy Mirza Hairul...
Allah Selamatkan kamu!!

Amin.. Amin.. Amin..






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin