Tuesday, December 29, 2009

Bandung : Day 1

layan gambaq dulu... zassssssssss


 hotel karmila


 RM Sederhana - Masakan Padang


 sirap bandung yang tak brapa bandung

Airasia.. kalau flite ke Indon asik delay jaa.. tapi seb baik depa sms.. so x dak lahh dok tercongok kat LCCT tuh.. actual booking adalah flite pagi ke Bandung.. dpt 2nd sms kata anjak ke mlm.. then final sms ke 3.30ptg.. aku dgn Cion x byk barang.. sebab dah leh bajet.. balik nanti harus barang banyak.. berjumpa-jumpaan before check in kat LCCT dalam koi 2.30ptg.. better awal.. sbb biasak la.. byk pulak yg nk kena chk itu ini.. sampai kat imegresen saspen jek si penghutang2 PTPTtipu tuh.. kang sangkut.. sia2 jaaa.. alhamdulillah semua ok.. flite gerak dalam 3.45ptg.. flite about 1 1/2jam.. sejuk nak mampos.. xleh tidoq.. landing lebih kurg kol 5ptg time Bandung.. beza satu jam dgn Melsia.. bandung awal satu jam.. sampai jaaa.. imegresen depa sengih jaaa tgk rakyat Melsia mai tmpt depa nk perabih duit.. cop tanpa byk soal.. amik taxi 2 bijik gerak ke hotel.. Hotel Karmila kat Jln Dago.. marveles!! utk harga 100ringgit semlm.. kira ok aa.. sbb hotel dia dkt  dgn deretan outlets.. heaven!! huhuhu.. sampai hotel solat and lepak lebih kurg.. janji dgn pakcik taxi tuh dia mai amik kami balik jam 7ptg utk bawak jln2 mlm tuh.. malam tuh round2 outlets kat jln Riau.. rembat jugak beberapa helai for Hafiy and encik abah.. then ke Cimpelas Walk.. tapi sungguh aku tak berkenan baju kat ctu.. pastuh kami makan kat RM Sederhana (RM stand for Rumah Makan.. depa x pangge restoran mcm kita di Melsia).. meriah lauk pauk masakan Padang kat ctu.. memang penuh dgn org Melsia ja kat RM tuh.. makan 5 org dalam Rp200k.. ok la.. lebih kurg 17hengget sorg.. then balik hotel.. belek hasil pembelian pastu zzzzzzzzzzz... malam 1st tak brapa bleh lena.. tmpt baru kan?? dlm masa sama dok teringat suster ngesot dgn mak lampir.. saspen laa.. hahaha.. seb baik TV ceghita mcm2.. best laks tuh.. berpuluh chanel sampai taktau nk tgk mana satu.. layanzzzzzzzzzzz...sok pg trip lawatan sambil blajar.. hahahahha..



Bandung : before trip!!

ekceli banyak sungguh halangan dan dugaan trip kali nehh.. first! encik abah!!! tak dapat coti.. bengang okehhhh.. memang geram tarik tarik rambut time nih semua pasal B.Yond tuh laa.. org kuat la katakn.. nak launch on 15 Dec and our trip 14 Dec.. so sendirik mau ingat laaa... 28 jam non-stop kat opis.. x balik umah lgsung.. gosok gigi, kencing,berak semua kat opis.. hadoii!! geram! geram! nak burn tiket??  No No No.. sayang wehh.. summore dengan Pn Mus member sependidikan jasmani.. dia and hubby.. kalau aku si ketua rombongan nih tak pi.. depa pun nak kensel.. so.. tak fair la kan nk kensel tiket depa skalik.. another option.. carik pengganti.. satu tiket.. tak lain dan tidak bukan adalah Cion.. adik tercintooo.. dia nih memang untung sungguh.. berjalan mana pun dia harus terlibat.. so Cion kata kalau nak dia ikut sila pastikan itu budak Hafiy Mirza di tinggalkan sebab dia malas nk layan kerenah budak tuh.. aku pun x kuasa nak layan hero kecik sorg tuh kalau hero besar tak bersama-sama.. so carik la satu lagik pengganti.. at last call Haizam.. geng A.stro dulu.. dia nih senang.. dan dan fwd borg cuti nk folo skalik.. memang pantas bertindak.. seb baik imegresen pun dah mantop la nih.. sabtu ahad pun bukak.. dia pi imegresen kajang buat paspot koi 6pg.. memang tabah gilaa makcik nih.. huhuhuhhu.. so berbondon bondon la kami 5 ahli rombongan ke Bandung.. saspen jugak trip nih sebab bila kita pi sana.. kita jadik org kaya.. so takut laaa dgn penyeluk saku bagai.. time pi UK tak takut sgt bab nih sebab kita nih kategori miskim.. xkan org kaya nak paw org semekin lakss.. hahahaha.. ada ka kira camtuh?? layan gambaq seketoi.. next entry smbg Bandung : Day 1



outlets??? yeahhhhh.. welcome advert at Hussein Sastranegara Epot!!

Sunday, December 20, 2009

Bandoeng Trip!!

saya masih dalam mood Bandoeng.. daerah di Indonesia yang pada saya sangat best!!!!!


mood blogging belum mari
harap sabar2 yaaaaaa

Tuesday, December 8, 2009

Mee "Bandung"

sedang bersiap sedia ke tempat yang bernama Bandung tapi tiada mee Bandung

sesiapa yang ada pengalaman, sila bagi saranan!!

saya sangat teruja nak shopping




tangkuban perahu adalah watak sampingan sahaja

pic googled

Monday, December 7, 2009

Friday, December 4, 2009

express nasi ayam!!

saya telah diberi peluang untuk menjadik "mem besar" di dapur kepunyaan mak saya..peluang sebegini jarang-jarang diperolehi.. sangat susah untuk memenuhi tahap piawaian IS.O mak saya tuh.. tapi memandangkan semlm dia ala-ala pening lalat dan malas nk buat apa-apa pun maka saya telah mengambil peluang tersebut untuk tunjuk skil masakan lintang pukang saya kat kaum kelorga..



pukui 11am pi market koi 1.30pm dah leh makan nasik ayam?? saya terasa sgt terer!!

Thursday, December 3, 2009

macam macam MIRZA!!

entry khas untuk sang abah yg tengah menggila dok pulun keja sampai tak kenal siang malam di KL sebab A.stro nk launch High Definiton (HD) by mid Dec nehh.. take a break abah!! pastikan bonus juta-juta taun depan..

kes ejo

la nih dok gila mengeja.. sesuka hati dia nk eja mcm mana pun.. dia x sebut eja.. tp ejo sambil mata juling2 ke atas.. konon dok pikiaq nak soh org eja apa..

"mama, mama ejo kipas?"
tak mau la.. hafiy la ejo! mama pandai dah
"ok.. k.i ki.. p.q.s pas... kipas!!"
yeayyy!! hafiy pandai..(muka x hengat punya bangga)

hafiy ejo kakak
"mama ejo"
mama x mau.. mama dah tau eja.. hafiy pulak
"ok.. k.k ka.. k.k.k kak .. kakak"
uiks.. terer nyaa
"mama, semua K"
semua K pun buleh jadik kakak jugak?
" buleh " (konfiden gilaa anak aku)


kes warna/colour


kalau tgk kat buku.. then tanya nih color apa.. dia akan jawab.. nih color hafiy.. sudahhh... dia refer kt kaler stabilo yg dia ada.. adoi!! tp betoi la jugak!! tp bila tanya betoi2.. dia jawab laa kaler tuh.. green sampai ke sudah tak kenai.. yg dia kenai kasut green dia.. tp kalau tunjuk dia tak akan sebut green saja.. dia akan sebut.. "mama, nih blue bird, red bird, yellow dress, red shoes".. cayalah !! bravo!!

kes fish dan totis

dok gila fish and totis plak.. mama dah pi beli fish ari tuh.. mati plaks.. last2 pak lang akhmal dia pi tangkap ikan puyu kat bendang bawak balik.. suka la member.. ikan puyu standard tahan lasak.. abis terpelanting akuarium kecik punya dok melompat.. totis pun suka tp tokwan x berkenan.. tok wan kata kotoq.. so boh luaq umah!! tp tuh laa.. suka pun 2,3 hari jaa.. pastuh bolayan dah!!


kes melukis


habis semua org kena lukis kat dia.. kalau dgn mama dia.. 4 bijik car soh lukis pun x cukup2 lagik.. car V.iva mama laa.. car W.aja abah la.. car Ca.ldina ibu/ayah laa... car Wi.ra tokwan.. car Kem.bara atok.. cukup semua baru dia lega.. pastuh soh acik lukis motor vommm vommm dgn eroplen lakss.. tokwan pun kena buli.. paksa tokwan lukis helicopter laks.. adoii!! tok wan dgn muka boring pun layan.. siap ada model sebenar helicopter lagik nk tiruk!

kes jalan jalan

ibu : hafiy nk pi Te.co ka?
dia : bukan Te.co.... Tesssss.co!!
ibu : ibu nk pi Ja.co.. hafiy tinggai dok tok..
dia : bukannnn Ja.co.. Jusssss.co !! hafiy nak pi Jusssco!!

kes nama

mama : mama nama apa?
dia : Niiiiii
mama : tuh nama kampung mama.. nama betoi?
dia : Hassianna (jadik laa.. ok la tuh)
mama : pandaiiiii.. abah nama apa?
dia : herholll
mama : pandaiiii.. ibu nama apa?
dia : lindaa..
mama : pandai.. tok nama apa??
dia dok pikiaqqqqqqq ... lama...
mama : fa apa? fa apa?
dia : PAPAYAAAAA..

tu diaa hamikkk tokk... nama tok PAPAYA.. huahuahua sebab susah sgt nk sebut so.. tok simplified kan nama dia ke nama manja panggilan orang kampung..

hafiy.. tok nama apa?
Tok Memey (fuyoooo.. tok nama macam artis)

hafiy, nama tokwan md saad
tny dia balik.. tokwan nama apa?
pikiaq punya pikiaq dia jawab

TOKWAN NAMA JUMAAT !! haaaa... hamik.. sesuka hati diaa jaa

ok la abah.. you should hear and see by urself.. anak awak sangat la mcm-mcm ada.. this weekend akan berkenduri kendara.. mama akan pastikan yang anak abah akan enjoy abis abisan tanpa batasan.. huahuahua.. bagi dia channncee.. memandangkan abah dah bagi greenlite soh dok kampung dulu sampai project HD settle.. so kami berdua akan bersungguh2 enjoy makan kenduri bagai di kampung.. yeayy!! balik KL pun tak guna sebab abah bz dan takleh entertain kami 2 org.. kan?kan? satgi mesti bertambah2 tensii!!

layan la sekeping gambaq anak abah yang berwedges nehh.. seboleh2 takmau bagi balik kasut kakak tuh.. tgk la kaki anak awak yg sgt gabakk tuh.. size kakak selamba jaa fit dgn dia.. hadoii!


Wednesday, November 25, 2009

KPLI PJ 2009 - IPGM Kampus Tuanku Bainun

Suka sebab dah abis setahun
Sedey sebab nak tinggalkan kawan-kawan yang best

Before nih ada kawan aku yang masuk KPLI.. and aku slalu terbaca dr blog dia yang kawan-kawan kat KPLI memang sangat close!! Berbanding kawan-kawan yang lain.. time tuh aku macam pelik laa.. apa benda la yg best sgt kawan-kawan KPLI tuh kan.. sebab x rasa sendirik.. so taktau laa.. bila dah masuk KPLI.. first skalik dia dah bagi group ikut kelas.. satu kelas 20 orang.. apa-apa aktiviti pun mesti ikut kelas.. so kalau ada apa2.. berderu2 la 20-20 orang tuh ke hulu ke hilir.. semua benda buat sama.. walaupun kelas and blajaq kelam kelibut macam penyamun tapi tuh yg best.. bak kata Ust Rafuan.. buat apa kami nak ajaq hampa banyak2.. hampa nk ajak budak darjah 1.. hampa takdak ijazah pun bleh ajaq.. di maktab neh kami Cuma bagi pendedahan jaaa kat hampa.. bkn nak ajaq hampa mcm mana nak ajaq ABC kat budak nanti.. betoi jugak apa yang dia kata tuh.. berbalik pada kawan-kawan.. mostly dah kawen.. kalau x kawen pun.. umor dah lanjut mcm che on tuh… so crita pasai apa pun bleh masuk.. crita dalam kain pun leh kongsi2.. dgn budak jantan takyah crita la.. otak kuning manjang.. dok kalut soh kita balik hujung bukak kaunter ‘bayaq bil air’ jaaaa.. pensyarah pun sronok dgn budak KPLI.. senang nak ckp ‘lepas’.. semua dah kawen2…

Banyak experience yang xleh lupa.. like PJ.. blajaq gimnastik.. pacak kepala kat lantai kaki naik atas.. guling tungging buyung.. lombol kangkang.. kalau x jadik cikgu PJ ingat nak buat ka semua tuh.. aku yg gemok nih pon bleh tahan jugak terer.. hahahaha.. camping toksah ceghita laa..brapa kali tahhh.. Pengakap, Bina Insan Guru, Amali Pendidikan Luar utk jabatan PJ.. semua terlibat.. kalau takat nak masak ayam masak merah ka kurma ka untuk 80 orang makan selamba jaa.. goreng bihun sampai lenguh tgn.. lenguh tgn goring bihun lagik trok dr kayak hahh.. x penah seumoq hidup aku masak nasik 10kg skalik masak.. kat KPLI nih aku buat.. gilaa betoi.. memang experience yang x jumpa di mana2.. abseiling, kayak, orienteering.. kalau x jadik cikgu nehh.. confirm x buat!!.. tak sia-sia aku pilih opsyen nehh.. memang fun abes.. kawan-kawan memang best!! Satu kepala.. cakap lepas lebih kurang jaaa.. lepas mintak maaf peluk cium pon.. dalam dok jalan nk pi kat keta.. mengata lagik.. kumpat lagik.. muahahahaha..

to : kak mas, che on, kak tina, mus, sharimi, syabiha and moon!! Do keep in touch okehh… sapa yg x register pesbuk tuh.. bawak2 laa create account pesbuk.. majukan la diri tuh skek.. hampa jgn risau.. kalau keluaq posting.. aku pasti check nama hampa semua.. sebab aku ada ic number semua orang.. jgn jelesss!! Hehehehe.. kalau hampa baca entry nihh.. sila lahh syahdu!! Aku neh bkn org jiwang karat.. tapi kali neh mcm sedey sgtt jaaa nak berpisah-pisahan nehh.. ;-((

Rajin-rajin laaa baca blog I yerrr!!!

Tuesday, November 24, 2009

Diary Hafiy ke UK dan Paris : Day 6

ok... today cume ade half day utk saye dan keluarge saye nak round2 sekitar Paris.. ticket balik ke London jam 2ptg from Gare du Nord to St Pancras Int.. ekceli telah berlaku sedikit kesilapan sebab gi amik hop on hop off.. rugi sebenarnya sebab tour 1/2 day jekk.. tp x pe lahh.. bile lagik nak naik menatang nih kan? takkan nak nek HOHO tour KL kot.. mama ckp mcm buang tebiat laks layan HOHO KL.. dah la panas nak mati.. kena time nk ujan siap kilat sabung menyabung hahhh..

HOHO --> tunggu 1st HOHO jam 9.30pagi depan hotel.. sejuk gilerr.. org takde lagik.. sampai jek HOHO trus panjat naik atas.. teruja sungguh saye nek bas xde bumbung nehh.. hihihihi.. takde org dok kat atas sebab sejuk sgt.. kami jekk 5 org yg gagah dok atas.. sampai meleleh2 air idung sebab sejuk.. hahahaha.. arghhh lantak.. bkn senang nk sampai.. HOHO nih die bawak merata2.. so tgk2 and snap gambar from atas HOHO jekk.. lalu laa segala arch d triomphe segala.. yg abah laks mata die melilau dok carik LV.. yesss... on the way tuh jumpe.. sebab ade org kirim barang.. kalau x beli kang mengharap lakss org yg kirim tuh kan?.. siann..

Eiffel Tower --> yeahhhh.. inilah pit stop kami.. turun HOHO kat cni nak amik gambar.. maleh la nk naik tower.. ramai giler org beratur beli tiket.. jalan jauh gak ke hujung padang sbb nk masukkan whole tower dlm pics.. lepas melompat lebih kurg nk snap gambar.. berjaya jugak akhirnya sampai ternmpk2 perot mama tuh.. muhahahaha.. kelakar sungguh saye tgk.. kami x continue amik HOHO.. decide amik cab jekk sebab masa dah suntuk..

Louis Vuitton --> yeahhhh.. sampai gaks LV.. mama la paling teruja.. gilerrr.. LV mcm Vincci jekk.. org ramai gilerr.. seluruh pelusuk donia ada.. abah beli Neverfull MM Damier utk member die yg pesan tuh.. then byk kali gaks abah tanye.. mama nak tak? mama nak tak? mama pk punya pk punya pk.. tok pun mcm x membantah.. sebab dah alang2 sampai kan? huhuhu.. so mama pun dgn bangganye merembat Tate PM Mono.. huhuhu.. TQ vewy much abah!! mama akan pakai sampai mati.. sebab abah kasik.. hihihi.. mama ckp kat hafiy kalau abah ade terlebih fulus.. mama nak Neverfull laks.. muahahahaha.. setel merembat.. amik cab gerak ke next pit stop..

Musee D Lourve --> nih idaman abah dgn achik.. nk feeling2 da vinci code la konon kat cni.. round2 amik gambar lebih kurg... x masuk pun.. pakcik cab tuh ckp kalau masuk 2 ari pun x abes round dlm musee tuh.. takpe laa... sekian terima kasih.. x yah tour.. kat cni jumpe student Melsia bawak parents die jenjln.. bdk medic from Dublin.. sonok jekk muke mak ayah die.. anak bawak jalan.. lebih kurg 1/2 jam.. shoot ke Gare du Nord balik

Gare du Nord --> Eurostar kol 1.45pm.. beli burger kat kedai tunisia semlm.. then melahap kat train station.. dah laa check in quite late.. pastuh imegresen UK seperti biase.. byk laks songeh dia.. kelam kabut check in check barang segala.. train dah nak gerak sgt dah.. berlari2 pulun kejar coach 18... gilaaaa laju lari.. dgn tok skalik kena lari... naik2 jek dlm train.. x sempat duduk.. train dah jalan.. gilerrrr aaa.. kalau x sempat mati..

London --> sampai London lebey kurg kol 4pm.. okehh.. ade mase lagik.. round laa Buckingham Palace.. London Eye.. Tower Bridge segala.. semua pon snap2 gambar jekk.. pastuh gi balik Malaysian Hall.. mamammm.. pas mamamm trus ke coach station.. National Express.. amik tiket kol 7.10pm ke Stansted Airport.. kat cni dah ramai la org melsia pon naik satu bas..

Stansted Airport --> sampai airport lebey kurg jam 9pm.. claim luggage kat kaunter.. then lepak2 jap.. mama sempat lagik round rembat souvenir lagik.. biskut la ape laa.. pas counter AirAsia bukak then kami pun Q utk check in.. gedebuk gedebak check semua.. alih2 dekat kol 11 gaks.. trus check in and kat duti free shop.. merembat lagik coklat belambak.. perfume murah2 gilerr.. 20pound jek sebotol besar.. tapi mama x beli lakss.. die maleh.. saye sgt pelik.. so flight pon gerak tepat kol 1am waktu Stansted.. naik jekkk .. lampu tutup.. saye dan semua org pun zzzzzz..

AirAsia --> mama suke AirAsia.. saye pun suke.. bayar ape yg kite nak jekk.. kalau tahan x nak makan selama 12 jam.. x yah la makan.. x rugi duit.. kalau tahan sejuk.. takyah beli selimut rm 30 tuh.. kalau tahan boring.. xyah sewa menatang movie rm 30 seketol tuh.. senang jekk.. simple.. ape yg kite nak kite bayar.. very the best.. x yah transit2.. 12-13 jam.. penat skalik harung.. terus sampai.. kalau transit2 haruslahh dah jadik 20-23jam.. buang mase dah kat ctu.. buat hape.. saye suke la naik eroplane kaler merah nih.. mama ckp kalau nk pi lagik pasnih.. nk tunggu depan pc.. utk booking tiket pi balik rm 1000 ke rm 1500 ke.. berbaloi2 wa ckp lu..

LCCT --> 30min sebelum landing saye berry lagik dgn byknyerr.. nasib baik.. kalau tak mati laa satu flight bau busuk taik saye.. huhuhu.. turun kat LCCT.. ade satu perasaan lega kat dlm diri semua org.. dh sampai negara kite.. alhamdulillah.. basuh berry semua.. rent NazaRia balik.. malas nk soh sape2 dtg amik.. mane takk.. barang byk gilerr... kena dtg 2 bijik keta.. x muat sebijik keta.. so balik laaa saye ke home sweet home saye.. memang best laa trip nih.. saya nak pi lagik... mama dan abah jugak.. tok x mo pi dah.. die ckp kalau mama dan abah nk pi lagik.. tinggalkan saye kat tok.. takyah bawak saye.. mane acii camtuh.. hihihihi..

to all aunties and uncles out there yg nak ke UK.. sila laaa buat mcm mama dan abah buat.. sewa motorhome.. bleh round seluruh UK.. bestt gilerr.. save makan, save transport berjalan.. memang marvelessss!!!!

thanks a lot to uncle A.I yg suggest motorhome trip and blog aunty Yeen yang banyak bagi pedoman pada mama untuk arrange trip nih.. terima kasih daun keladi!! kalau AirAsia fly ke Doha.. harus saye pegi sane.. hehehehe!

dah abes trip UK.. mama sebok dgn itinerary ke Bandung laks Dec 09 nehh.. saye pun terlibat!! yeayyy!!

Saturday, November 21, 2009

Diary Hafiy ke UK dan Paris : Day 5


check out dari campsite sangat awal sebab nak ke Stansted Airport letak barang then nk return motorhome kat Luton... pas refill air.. buang segala air2 kumbahan dari motorhome kami gerak ke Stansted Airport

Stansted Airport --> sejuk nak mati.. check kat motorhome temp kat luar 9 darjah.. mat saleh tuh selambe jekk pakai suar pendek meredah angin sojukkk.. sampai airport.. saye, abah dan achik trus ke kaunter simpan barang manakala (ewahh!!) tok dan mama pi carik beg besar nk sumbat barang.. mama jumpe satu kedai beg lalu merembat beg UCB yang sgt besarrr dengan harge 55pound shj.. berbaloi2!! sebelum bayar beg mama jugak ternmpk satu purse TieRack yg sgt best lalu merembat dengan harge 23pound dan saye tau yang mama juge telah menggoda tok utk merembat scarf TieRack utk dijadikan souvenir... aishhhh nyempat lagik.. heran sungguh saye dgn org pompuan.. dlm dok sebok2 tuh pun still ade mase bersuping.. terer sungguh.. saye kagum!.. balik ke motorhome.. sumbat barang dlm beg.. hangkut balik ke kaunter simpan barang tinggalkan beg besar2 tuh.. cuma bawak 2 beg galas ke Paris.. then we shoot to Luton nk return motorhome balik..

St Pancras Int --> pas inspection motorhome setel maka staff kat JustGo dengan baik hatinye menghantar kami ke Harpenden train station untuk ke St Pancras Int.. nak catch Eurostar ke Gare Du Nord, France lebey kurg kol 2.. so sampai pun dah cun2.. claim ticket kat Eurostar counter then trus chk in.. nak kuar from London memang takde prob.. nak masuk France pun xde prob.. kire kalau lepas masuk London.. nak masuk Europe no hal aaa.. so gerak la kami ke France

Gare du Nord -->
sampai jek saye dah ala2 rase takut skek.. sebab train station die buruk dan org2 die mcm pelik.. byk sgt black kat cni.. pastuh ade ramai mintak sedekah dan yg tido tepi2 kaki lima.. saspen jek kat cni.. kat UK x jumpa bende2 camnih.. mama dan abah jalan laju2 trus ke hotel yg kami dah booking.. New Hotel Gare du Nord.. seb baik dekat dgn station.. mengadap pintu masuk jekk..

New Hotel Gare du Nord --> sampai jek kat kaunter, receptionist tuh dah greet.. die dah tau sebab name abah dah ade dlm list.. die tanye Mahmood or Muhammad ( surname abah).. then abah ckp Muhammad.. die pun sambut dgn S.A.W.. so kami tau die org islam.. then takde la takut sgt.. jumpe jugak org islam.. amik bilik family.. ade 2 katil double.. selesa la jugak.. puas hati sebab akhirnye saye dpt mandi dgn sempurna.. kat UK saye mandi lebih kurg jekk sbb asik tido.. hihihi.. saye ter'berry' lagik dgn byknye.. saye pelik laaa.. banyak kali btol saye berry sepanjang trip nih.. mungkin saye memang ditakdirkan untuk tinggal di negara sejuk kot.. ewahhh.. sesuai dgn saye.. huhuhu.. pas mandi manda.. turun bawah.. sebelah hotel ade kedai tunisia.. halal food.. beli kebab, nasik beriani dgn spageti.. kenyanggg mlm tuhh.. thenn zzzzzzzzz... x sabar nak tgk Eiffel dgn mata kepala sendirik.. huhuhu.. layan lagik sekeping gambar.. zasssss


jalan-jalan sebegini rupa di France adalah menakutkan

c u on Day 6

Diary Hafiy ke UK dan Paris : Day 4

lamenyerr saye mintak mama hapdet mende nih..tapi x berjaye mama hapdet.. baru skarang neh mama nak layan saye.. setelah hampir 5 bln vacation saye yg best tuh berlalu baru mama nk sambung Day 4.. mungkin mama sambung balik sebab saye ade terdgr2 yg abah nk gi lagik ke sane... maybe entry2 neh leh membakar lagik smgt abah untuk terus berusaha berlumus tungkus untuk ke sane lagik.. maybe next trip leh bawak "adik baru" saye ke.. mane tau kan? yeay!! ok... tanpa membuang mase sambung Day 4... still in UK..

Stamford Bridge (SB) --> ok.. ari nih kami berkira-kira untuk ke London.. nih la hari yang ditunggu2 dek abah.. ke stadium team idolanya Chelsea.. hujan renyai2... dengan belagaknya kami dgn motorhome yang gabak tuh masuk kota London.. tanye mr TomTom.. x de masalah.. dengan selambenye terus ke Stamford Bridge tapi ade problem besar sebab xdek tmpt parking.. so decide parking kat memane then amik taxi.. ape kate carik Malaysian Hall.. mrTomTom pun bawak pi MalaysianHall.. banyak tmpt parking.. terus parking tahan taxi terus ke Stamford Bridge.. bayar parking??? pakai kredit card tuhhh.. kena call company yg jaga parking.. utk wat payment... giloss... kalau takde CC mane nak campak motorhome gabak tuh... kalau nk ikutkan bleh jek nek underground ke SB tapi mama malas nk pk sebab bawak saye dgn pram dan tok lagik.. dgn time constraint lagik.. mcm susah laks rase.. sampai SB terus ke kaunter utk beli tixx nak tour stadium... memang mahal aa.. memang buat duit gegilerrr.. tp takpe bkn slalu bleh pi kan.. so masuk la kami untuk tour.. ade gak org Melsia dan Singapore yg ikut tour.. abah dgn idung kembangnya amik gambar dok kat kerusi John Terry dan Drogba duduk time PC... kembang kempis idung abah dpt calit2 skek peluh busuk player Chelsea.. huhuhu.. round lebey kurg satu jam setgh.. exit dia masuk Chelsea Megastore.. hapa lagikk.. borong tak hengatttt aaaa.. semua rasa nak beli.. memang beshhh!! saye dpt jersey Chelsea berdondon2 dengan abah

MalaysianHall --> pas setel kat SB... kami berdesup ke MalaysianHall balik... mamammmmm... haaaa kat cni memang puas hati.. makan sambal tumis udang petai.. legaa.. akhirnya dapat makan dengan lahapnya.. x pyh makan sardin lagik.. huhuhu.. tgh mkn dok sembang dgn org Melsia sebelah meja.. mamat tuh blajar kat Southampton bawak kawan die jejln London.. die tanyelah dok hotel mane bagai.. kiterg ckpla rent motorhome.. member ala2 kagum dan2 tu ajak geng die gi melawat motorhome kiterg.. dierg pun turut same xcited dgn motorhome tuh.. sebok la die amik website JustGo tuh.. pastuh round-round Bayswater..

Bayswater --> kat cni byk sgt souvenir.. tok x hengat punya membeli.. habis satu kampung dapat souvenir.. best gilaa kalau jadik org kampung tok saye.. mama? biase2 jekkk.. FM jek la yg banyak.. senang nk bawak.. pas tok dah abis beratus pound kat cni.. dan dpt belambak beg I Love London free.. maka semua barang2 dihumbankan ke dlm motorhome dah shoot to next campsite Camping and Caravaning Club... area in between Luton dgn Stansted.. abah terpakse bawak laju skek sebab kalau sampai campsite malam susah skek nk tepon person in charged bagai..

Camping and Caravanning Club --> memangg cunnnn gilerrr.. kat cni saye sgt hepi.. walaupun sejuk giler tapi saye berlari bergumbira gelak ketawa sesuke hati mcm takde ape2.. mama basuh baju byk giler dan start packing barang untuk tinggalkan kat Stansted Airport esok sebelum bertolak ke Paris esok.. alamakkkk!!! beg tak cukup.. huhuhuu.. sok kena beli beg kat airport.. padan muke! suping x hengat! layanzzz gambar gedixx saye di campsite yg very the green nehh...



c u on Day 5 !!!

Sunday, November 15, 2009

when 'sleepy' meets 'hungry'


bila si anak sangat mengantuk dan si mama sangat lapar

inilah jadiknyaa...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tabah tak makkkk nyahhhhhhhh??? tabah kan?? penangan kerabu jantung!! takleh tahan wehhh...


model extra pun teringin nak posing

terserlah ke'jantan'an mu!!!

ape nih ibu... dok snap gambar orang plak... ade project nih.. pi la dok sane..


ok... ade org dalam nih... ishhhhh ibuu nehhhh... go away!!!! konpem mama kat dalam... tuh selipar buruk mama.. ok!! ready dgn kedudukan bersila katak puru..!!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


si anak : mama, mama wat pe tuh? mama basuh @#$%^& yerr?
si mama : ehh.. hafiy !!!!! apa dok ngendap orang nehh.. x malu ka? pi sana

......senyappppp.....

si mama happily mandi manda tanpa mempedulikan sekeliling

15 minutes later... bukak pintu toilet...

hampesss.. si anak masih tertonggeng di depan pintu dok skodeng mama dia mandi..
haru sungguh!!

note to abah: tolong laaaa... tak larat nak layan anak awak.. abah bangge la nih.. anak die btol2 jantan!!

Friday, November 13, 2009

berkursus........

adalah sangat membosankan.. walaupun integriti dan akauntabiliti sering disebut-sebut sepanjang kursus berlangsung.. namun aku tak berjaya nak meng'integriti'kan diri aku sepenuhnya pada ceramah2 yang sangat bosan itu.. mata macam bubuh gam.. mana bleh tahannnn.. jadik aku telah mencari alternatif supaya mata tak tertutup dengan membaca ini
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
pics-googled

buku nih dah lama beli tapi x dan nak baca sebab asik kena kacau dek my butaks.. tiap kali bukak buku.. direct datang nk baca sama.. last skalik tutup.. bila dah berkursus nih.. puas hati aku.. 2 hari jaa pulun dah nak habis.. tuh pun kalau ada jenis lecturer yang kecohhh terpaksa tutup sat.. memang bestt buku nehhh!!! recomended!!

Tuesday, November 10, 2009

B.A.B.I

abah : anak awak cakap B.A.B.I pagi tadik

me : so? awak x marah? x cakap pape?

abah : takk..

me : y?

abah : B.A.B.I tuh kan sejenis haiwan.. buat per nak marah..

me : erkk? at least bgtau la binatang tuh sejenis haiwan yang membawa banyak penyakit..

abah : okeyyy


abah oh abah.. awat la sempoi sangatt..

Wednesday, November 4, 2009

guru adalah pekerjaan mulia!!

bergaya seperti kuda laut adalah sangat comel

pensyarah dan rakan kesayangan saya, sila syahdu!

sepatutnya saya kena baca notes subjek PJ now nih.. tapi lappy ini seperti memanggil-manggil manja supaya di 'on'kan dan di cucuk broadband untuk melayari internet.. bila dah bukak internet maka terbengkalailah niat suci saya yang ingin memberi sepenuh perhatian kepada paper PJ kertas II a.k.a paper akhir untuk exam kali nih yang akan berlangsung esok petang.. sungguh 'jahat' lappy nih.. jari pun turut bersekongkol menaip laman sesawang (kemain lagik translate) mukabuku yang berhantu tuh.. walaupun saya kurang arif tentang penggunaannya dan permainan2 yang di'offer' namun saya tetap suka membaca komen dan menskodeng gambar keluarga long lost fren.. tertanya-tanya.. gemukkah mereka? masih kuruskah mereka? tapi bila ditelek dan ditenung.. kenapa macam saya seorang saja yang gemok.. kenapa long lost fren saya semuanya mentenn saja.. bertambah membuak2 perasaan hasad dengki timbul dalam diri melihatkan kengkawan yang masih menten? saya? tah laa.. tak berkesan sungguh setahun pengajian sebagai cikgu PJ yang kononnnya dok berjoging sana sini.. tapi saya tetap menyalahkan rakan taulan sesama cos yang suka ajak makan.. depa kurus tapi saya gemok.. saya tak bleh tahan tgk depa makan.. saya mesti ikut serta walau ke cerok manapun.. joging sikitt jaa.. makan melampau mcm tak makan seminggu.. camno nak kurus?? kalau depa baca nih.. konpem depa gelakkan saya.. tapi saya sayang depa semua walaupun depa menyebabkan saya gemok.. saya tak pernah rasa ada kawan-kawan mcm nih punya close to each other.. geng kami memang jenuh nk tawaf sekeliling maktab untuk mintak maap kat warga maktab.. banyak betoi yang kami kumpat warga2 maktab tuh.. dgn ustaz2 pun kena laser ngan kami.. jenuh nak pi mintak maaf.. mungkin kami akan hantar surat layang saja terutama kepada ustaz harun.. saya patut membebel pasai exam.. awat plak ustaz harun masuk topik nih..?? ok ok.. exam adalah susah okeh.. susah sebab kami tak baca!!! muahahaha.. ilmu pendidikan tuh.. ada ka patut tanya pasai teori makcik jean piaget tuh? dia tuh sapa? bkn org blakang rumah saya.. kalau dia dok blakang umah saya bleh la pi tny dia.. pasai pa suka-suka nak gunapakai teori dia.. saya sgt hanginnn.. kayak oh kayak!! yaaaaa kayakkkkk tuh.. saya dah lupa jwp dia...pengalaman berkayak sampai berjam-jam di tgh lautan pangkor tuh menyebabkan saya mahu melupakan terus bahagian2 kayak tersebut.. kenapa mau tanya lagik?? hadoiii.. paper esok???? lompat tinggi?? lontar peluru? kadar nadi maksimum? latihan fartlek?? semua saya taktau.. apa saya nak jawab esok.. mati laaa saya.. exam 3 jam pasti menjadi hanya 1/2 jam untuk saya.. No No No.. tak boleh jadik.. saya kena pulun nih.. saya nak lulus dgn cemerlang flying mlying colours!! tapi kalau flying mlying colours silap haribulan saya di posting kan ke kawasan orang asli kerana seorg guru cemerlang dikatakan mampu mendidik anak orang asli untuk mendapat 5A dalam peperiksaan?? benarkah?? jadik lebih baik saya lulus biasa-biasa saja.. mungkin saya ditempatkan untuk mengajar di KL yang murid dia sedia terer, speaking berabuk dan saya ajar lebih kurang saja..?? tapi kalau ajar lebih kurg shj.. kuranglah pahala saya?? saya nak mendapat banyak pahala.. dilemaa dilemaaa dilemaaaa!!!

entry-sewel-dikala-musim-peperiksaan


Friday, October 30, 2009

Mirza suka buku ini!

video

ini adalah buku kesayangan anak kesayangan saya brapa byk kesayangan daaa

dia sgt gilakan buku ini hinggakan dah 'lights off' untuk sesi berdengkur pun dia masih meminta saya menemaninya membaca buku tersebut

bila sang abah pulang ke kampung makanya dapatlahh dia membaca buku tersebut dengan ditemani abah sehingga sang abah pun naik fed-up, dlm fed-up pun masih ada efek bunyi-bunyian neeee nooo nee noooo lagik, huhuhu

saya?? kadang-kadang saja saya layan, selebihnya saya abaikan saja, tak koser makkkk, letih!

anak saya juga ada masalah penggunaan APA, KENAPA, SIAPA? dah berulang kali dinyatakan bahawa SIAPA untuk orang dan APA utk benda, tapi dia masih lagi dok ckp benda yang sama, haishhhh, takpa lah go slow, nanti-nanti pandai la tuh!

GAMBAQ?? anak jati penang nihh!! huhuhu

Monday, October 26, 2009

heran bin ajaib

ish ish ish

heran sungguh laa.. mcm mana la orang bleh tabah mengupload berpuluh-puluh gambar dan video di pesbuk..

aku sangat tidak sabar bab tuh.. 5 keping jek skalik upload??? hadoiiii.. lembebssss betoii

sungguh aku heran......

Wednesday, October 21, 2009

MIRZA saya semakin........

BANYAK CAKAP TAK HENTI HENTI..

ibu : hafiy, abah keje ape?
mat encem : ESTO (astro)
ibu : mama?

mat encem : TEACHER (tak pelat)
ibu : ibu?
mat encem : DOKTER
ibu : pandaiiiiiiiii


dok satu hari jaaaa dengan ibu dan dan tuh ibu terus naik pangkat jadik DOKTER.. hamboii.. terer sungguh ibu ajaq..

mama : mirza, tolong amik botol susu baby ilham..
hafiy : mana? takdak pun.. (padahal tak carik pun) hadoiiiii


dah leh kenal jenis-jenis transport.. dah leh beza motorcycle dan scooter.. fire engine, ambulance semua dah kenal.. yang paling best.. leh kenal hovercraft.. gila gempaks.. mama dia pun x penah jumpa menatang neh..

nyanyi? theme song SEKAR memang di mulut aa.. skarang nih dok gila WONDERPET lakss.. org lain nyanyi semua dia kata tak betul.. dia sorg jaa nyanyi betol..

dah leh kenal jenis car.. car saga, waja, viva, myvi, vios.. (takdak ka mana2 wartawan nak boh dlm paper??.. huhuhu.. anak kenal car type pun nak kecoh.. amende aa..)

sampai sekarang dok konpius
potato vs tomato
banana vs papaya

slalu tersebut topato dgn panana.. bleh????


layanzzz gambaq seketoi!!

Tuesday, October 13, 2009

anak seorang cikgu PJ

video

dalam usaha melahirkan gimnas negara!!

dalam mimpi.. konpem abah tak restu

Monday, October 12, 2009

blogspot vs pesbuk

mana yang menjadi pilihan anda?

saya masih menyenangi blogspot.. mungkin sampai bila-bila selagi ianya tidak dihapuskan sbb
bagi saya blog lebih sentimental & privacy tidak seperti pesbuk yang lebih komersial

simpan gambar kat pesbuk? 5 keping setiap kali upload? sgt tak praktikal!
untuk menyimpan kenangan dan memori.. saya memilih multiply
drag and drop sahaja.. hatta beratus2 keping one shot sekalipun tanpa masalah

gambar di pesbuk utk tatapan rakan-rakan seperjuangan yang minta utk upload kan gambar terkini.. kalau ikutkan memang sgt malas nk melayan!!

farmville?? huhuhu.. setakat nih saya tak berani cuba sebab takmau terjebak.. kalau terjebak maka terbengkalai lahh assignment yang menunggu..

Sunday, October 11, 2009

testing 1,2,3

roasted chicken with creamy black pepper gravy + mashed potato with gravy + sayuran bersama sos seribu pulau


skeptical face?? we'll wait and see


calit pinggan?

jilat jari? pinggan berkilat? where's the skeptical face?? huhuhu.. meaning???

Tuesday, October 6, 2009

makan-makan untuk ke sekiankalinya

kata ganti diri untuk entry kali nih adalah "saya". gua punya suka la. sebab nih blog gua. ;-)

ari ahad lepas, saya antara orang yang boleh dikatakan busy membantu tuan rumah yang sedang sarat menunggu hari untuk bersalin mengendalikan jamuan makan-makan rumah terbuka raya merangkap "pemanasan rumah" (cilok ayat cik Yu.Es). saya sungguh salute dengan mak buyung yang ke hulu ke hilir melayan tetamu dan menyediakan food sempena majlis. saya juga turut menyumbang beef bolognaise spagheti dengan fruit salad utk juadah hari tersebut. mak saya harus lah yang paling hovverrrr skalik dengan mee hoon soto, lontong, bubur pulut hitam, pengat pisang, kek oren dan macam2 lagik. haishhhh fening dgn makanan. tambah lagik dgn laksa spesel yang di order. memang melambak hahh. kakak saya yang sarat itu dengan gagah perkasanya men'setel'kan rumah seperti sediakala pada mlm itu jugak. saya dah bajet2 yang esoknya dia pasti terberanak. tup tup esoknya dia masih x beranak malah ke opis pulak. kalau saya pasti dah MC. dan sehingga hari ini, dia masih x beranak! padahal saya dan budak ticik (eh! dah x mau panggil budak ticik lagik, TAK BEST!! tukar BIG BOY pipiy) BIG BOY pipiy dah x sabaq2 nk tgk baby baru. hihihihi. ok stop! sebab da merepek! seketol gambar pun tak dan nak amik di tempat kejadian. hadoi! kalau dak pasti saya dah menunjuk-nunjuk tepek kat cni.

sekarang nih saya sedang meng'plan' satu lagi siri makan-makan dengan rakan seperjuangan, rakan se'perkhemahan', rakan se'kayak'an, rakan se'tugasan'an, rakan se'pembentangan' yang masih bertungkus lumus di IPGM Kampus Tuanku Bainun opsyen PJ/PK/MO2. cadangannya adalah pada selasa next week. apabila ditanya tentang juadah, bebudk nih harus lahh hovverr kan. nk mkn ala2 ken*y r0gers. dalam kepala dok pikiaq menu-menu berikut:


  • mashed potato
  • fruit salad
  • cheese macaroni
  • vege salad
  • roastedchicken with blackpepper gravy
  • beef bolognaise spagheti
  • fruit cocktail for dessert

ok tak u ols? ada nak tambah apa? kalau tanya bebudk yang nk mai makan harus laa ok sangat. tapi mak saya komplen. dia kata dia takleh tolong sebab dia x reti buat benda-benda tuh semua. dia boleh tolong goreng bihun ja. takpa mak, mak takyah tolong. kita ajak orang yang nak mai makan, mai tolong masak jugak. hihihihi.

awat semenjak dua menjak nih asik nak makan ala-ala omputih tah.jeng jeng jeng!

Wednesday, September 30, 2009

Raya Ver 3.0 : Jangan Raya Tanpa "SAYA"

+tak alih2 dia jengoi depan kamera+

raya kali nih adalah raya tanpa gambar skema keluarga beratur berderet.. kalaulah ada seluruh keluarga beratur cantik sama tinggi sama padan senyuman manis hingga ke telinga pasti akan ada cacat cela pada gambar tersebut yang aku pasti tukang yang mencacatkan tuh adalah anak aku sendirik.. sangat tak terkawal itu budak hahh.. nak amik gambar dia?? jangan mimpi laa.. gambar gedixx gedixx jaaa yang mampu disnap.. hadoii!! memandangkan ketidakmampuan nak mengontrol itu budak.. maka gambar raya "syok sendirik" saja yang mampu di snap.. meh kita bandingkan RAYA 2008 kami dan RAYA 2009.. mari carik perbezaan!! spot and win.. but no prezzie.. hehehe..

Raya 2008

Raya 2009

can spot the different? hahaha.. sapa yang ada baju baru? haruss laaaaa makkk.. laki dgn anak pakai yang mana ada jaaa.. huahuahuahuahua gelak setan

Monday, September 28, 2009

next 'project'


i have to slim down for next 'project' ;-)


p/s: tp kalau x slim pun 'project' jalan jugakk.. hihi..

Saturday, September 26, 2009

Raya Ver 2.0 : Sambutan Birthday lagik dan lagik



brapa kali blow candle daaaaa... mama saye ckp yg hari tuh punye x aci sebab kurenggg meriah.. so mandangkan tok nk organize bbq bakar2 ayam.. ape kate saye tumpang sekaki.. hehehe.. mama saye tentulah yang paling gediksss arrange food bagai.. time nih la die nk cuba jaya resepi2 western die yang nampak konon mcm die terer tp sebenarnye campak2 jek .. tapi ok laa.. healthy food di hari raye.. asik dok kena rendang dgn ketupat jekk kan?kek? beli jekk mama ckp.. x koser dah mama nk wat cuppies sampai sakit2 pinggang.. da fedup..

saye amat lah teruja sebab ramai sgtttt mak and pak sedara kecikkkk saye turut serta.. dgn topeng mata.. topi kiyut.. wisel bagai.. kalau mama saye hoverrrr sikittt jekk lagik.. maka saye konpem besday saye jadik party buih.. hahahaha.. semua org nyanyi2 "Allah Selamatkan Saye".. saye sangat hepi!! TQ yer kepada semua yang turut serta tak kire tua muda.. and saye tau nih la masenyer mama saye dan tok2 sedara saye nak mengGEDIX.. hehehe.. konklusinyer di sini.. SAYE AMAT HEPI.. bile mama nk celebrate besday kali ke 3 utk taun nih laks?? hihihi..


Thursday, September 24, 2009

Raya Ver 1.0 : Series of GEDIKness!!

saat yang ditunggu-tunggu setiap kali raya..
  • lot of foods
  • chit chat
  • gossips
  • joget lambak
  • and lot more..
makcik and me

cousin and mak ndak

makcik and kakak

makcik, mak ndak and mak

makcik, nurul, me and mak

mak and mak njang

makcik and nurul

Wednesday, September 16, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!

semalam tgk buletin utama.. melompat yabedabedu sebab warga institusipendidikan dapat cuti khas ari jumaat takyah ganti.. best bangettt.. pastuh trus terpikiaq..nk balik ptg khamis ka ke KL? pikiaq2 balik x jadiklaa.. ketupat palas utk mak mentua pun blom siap lagik.. so.. balik KL jumaat ptg la.. nk touch up umah mak skek.. kena berbakti utk mak seblom balik umah mak mentua.. hehehe.. jam?? Penang ke KL?? hahahaha.. no hal.. punyaa.. kalau dr KL-Penang.. dah lama aku tempah flight ticket.. x kuaseee makkk..

so.. malam nih kena ready packing baju raya hafiy segala bagai.. baju kasual jek.. baju melayu x beli baru pun.. encik abah pun same.. baju raya.. kasual ka baju melayu samping kaa.. semua tarak.. economy sungguh taun nih.. hehehe.. aku jaaa yang hooverr.. packing kuih raya utk mak mentua dgn ketupat palas.. lebih membuatkan raya kami "bermakna" iaitu abah keja sampai isnin.. tapi ok la keja malam.. balik keja leh berjimba2 salam pelok cium lagik.. pakai bj raya taun lepas.. hehehe.. selasa 22sept maybe balik ke Penang balik selama seminggu.. sambung raya cni laks.. KL dah abis raya.. takat ptg raya pertama jaa.. pastuh setel.. simple sungguh.. hehehe.. jom pi jalan makan angin la abah.. malas nk pi raya umah orang

di kesempatan ini.. tuan punya blog.. suaminya serta anak butaks nya.. ingin ucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

susun seploh jari kalau ada tersalah taip dan menyinggung sapa2 yang baca blog nih.. berhati-berhati di jalanraya!!

Sunday, September 13, 2009

ticker 2nd Birthday


SEMOGA PANJANG UMUR!!!!

mama and abah doakan supaya Hafiy Mirza jadi anak yang soleh, jgn tinggal solat, ngaji and belajar pandai-pandai, dengar cakap abah and mama, carik segala kebaikan dan buang jauh-jauh segala keburukan... aminnnnnn!!!

Happy Birthday to ME

tarikh hari lahir saye jatuh pada 12 Sept tetiap tahun.. saye tak pasti brape kali lagik hari lahir saye jatuh pada bulan pose.. seingat saye.. saye cume blow candle waktu malam.. waktu siang xde pun acara blow2 candle neh.. yg nyatanya saya akan tiup candle 2 kali sethn.. lepas raye nih mungkin ade lagik skali dan rakan2 sekampung juga turut diundang.. sayee sukeeeee.. layan la dulu pics sambtan hari lahir saye di bulan pose nih yerr.. mama saye wat cuppies.. saye rase cuppies tuh cantik.. hihihihi sengaja saye puji mama.. sebab nanti die wat lagik.. hehehe



cuppies mama saye sungguh canggih


walaupun comot dgn tema "caca merba" itu.. saye tetap bangge dgn pencapaian mama saye


saya tunggu abah sampai dr KL, baru saye dgn senang hati blow candle


saye belum mandi.. hihihi.. saye teruja dgn "thomas" yang ibu belikan nehh...

Thursday, September 10, 2009

dilahirkan vs melahirkan

saya masih ada 1 hari untuk fikirkan hadiah sempena melahirkan.. this saturday is hafiy turns TWO.. encik abah tepon tanya mama nak apa? ulang suara.. MAMA NAK APA? suppose hafiy nak apa la kan?

saya pelik dan blur seketika.. so tanya balik betul-betul.. CONFIRMED! mama nak apa?? yabedabeduuuuu la saya.. kata encik abah.. yg 'dilahirkan' tuh blom tau apa2.. lagik bagus prezzie di berikan kepada yang 'melahirkan' sebagai tanda terima kasih.. he's so sweet.. kan?kan?

jadik.. kawan-kawan tolong bagi idea.. dgr ceghita Munaww ada tudung blink2 dan offer sempena raya.. menarik gak kan???? what say you??

Tuesday, September 8, 2009

raya ini tahun

KASUT RAYA

semua orang dok tayang kasut raya.. aku? takdak istilah kasut raya sebab kasut sentiasa beli tak kira musim raya atau taak.. sampai encik abah geleng kepala.. berkenan jaa beli.. x kira raya ka x raya.. kasut raya untuk encik abah? hahhhh? raya? apa itu raya? kata encik abah.. kasut budak pipiy butaks.. malas nk beli baru.. kasut tutup Adi.das dia yg beli dulu before ke London x haus pun lagik.. Sandal Tim.berland beli kat London pun mcm baru lagik... so settle bab kasut..

BAJU RAYA

baju raya aku? nunnnn dari Muharram masuk bulan Islam dah siap hahhh.. huhuhu.. baju baru yg xpakai takat hari nih ada 5 pasang.. Ahad nih nk pi beli lagik.. ekceli bukan untuk raya pon.. untuk preparation jadik cikgu.. sementara raya nih offer sana sinun... nk kompolkan la stock baju kurung bebanyak.. almaklumlahhh cikgu.. sebelum nih keja.. jeans dgn tshirt jekkk.. x koser makkk nk pakai baju kurung bagai ke opis tmpt keja lama tuh.. baju raya pipiy? baju melayu rasa cam malas nk beli.. pakai sat jaaaa.. panas.. atok pun bebel soh tukarkan.. baju kasual? dah melingkop kan poket abah hari tuh.. then keep on beli lagik.. tshirt kemeja jaaa berbelas helai.. jeans khakis pendek panjang 6,7 helai.. nih semua sethn punya stock.. kalau x raya memang x beli baju.. tuh pun mama dia komplen baju laki x byk choice.. kalau byk choice xtau brapa helai.. mau berpuluh helai.. baju raya abah?? hahhh? apa itu baju raya?? hahahahaha.. baju raya mak ayah dan mak abah mentua... ari Ahad nih jugak di bereskan..

KUIH RAYA

aku cuma sedia balang raya.. isi balang adalah ihsan mak tercintoo.. yahuuu.. aku memang x sabaq buat kueh raya.. kena plak half way buat.. ada linangan air mata anak teruna aku dok tarik2 tangan ajak tgk TV.. hancur luluh hati aku.. hahahaha.. kuih raya abah? dia cuma jadik tukang collect kuih raya yang dipesan.. hehehehe

DUIT RAYA

dah tukaq.. beres..

OPEN HOUSE RAYA

tahun nih plannn baikkk punya.. aku suka buat open hse.. sebab umah aku sgt dekat dgn opis lama.. cakap jaa.. anytime kawan2 se'pengularan' aku tuuh leh berdesupp sampai.. anytime sampai dengan x malunya.. sori gengs.. kawan encik abah? lagik senang.. yang off ka.. yang shift pagi ka.. yg shift petang ka.. semua berdesup sampai.. ikut giliran break depa.. so.. masak pun pueh hati aa.. licin periuk.. plan cadangan menu open house tahun ini adalah lontong, kuah kacang, ketupat pulut, rendang ayam, dan berbagai2 lagik mengikut citarasa tuan rumah.. hihihi.. taun nih lagik meriah.. mesti ada jemputan untuk blogger2 seperjuanganku.. mai jgn x mai.. nih plan jaaa.. kalau x jadik jgn marah nooo...kita hanya merancang

CUTI RAYA

pipiy haruslah cuti sepanjang tahun.. hahaha.. aku? jumaat sebelum raya.. aku berdesupp balik KL.. memang merdeka habis raya tahun.. dah habis praktikum.. lega.. sebagai menantu mithali aku akan beraya di KL di umah mentua.. mentua saya sgt cool.. so saya x kesah langsung.. taraa hal.. lgpun dah sethn dok penang.. ada hati lagik nk raya penang jugak.. x paham bahasa ka hapa kan? hehehe.. raya KL pun ok gak aku rasa.. jalan memang clearr.. yabedabeduuu.. cuti raya encik abah??? NO CUTI.. sabtu, ahad dan isnin hari raya.. abah KERJA.. shift malam lagik... tapi.. aku x kesah lgsung.. sebab semua org mungkin simpati dengan keadaan dia.. jadik abah telah bercuti seminggu sebelum dan selepas raya.. bermula Sabtu nih 12/9 - 18/9 dan after raya 22/9-28/9.. memang joli katak aa kami sekelorga.. encik abah nk bawak pi holiday.. maleh nk pi beraya umah org kata abah.. lagik yabedabedubaiii...

MACAM MACAM RAYA

barangan hiasan dalaman rumah.. masih sama tiada sebarang perubahan.. malas nk layan.. takkan taun lepas dinding ikut theme baju raya.. tahun nih nak tukaq cat umah ikut theme jugak.. mampuih laa.. hehehehe..

antara persiapan hari raya Hairul Sekeluarga.. meriah tak? meriah tak? hahahha.. x meriah pun..

tuhlah abah xleh jawab bab baju dan kasut raya tuh.. sebab dia NO CUTI for RAYA.. hehehehe

Friday, September 4, 2009


boring xdak keja kena tunggu lama.. byk gila amik gambaq 2 beranak

muka pueh ati.. x pedulik kat insan2 yang tunggu lama

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

yeay! sebab dapat nih.. ;-)

banyak betul penggunaan 'bintang' dalam 2,3 entry kebelakangan neh.. hehe

Wednesday, September 2, 2009

petang semalam dalam sejarah


sejarah apa? sejarahnya ialah.. saya menghambakan diri di dapur selama 4 jam untuk menghasilkan di bawah nih..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

cup harus la glamer... kaler orennn lagikkk...


6 pcs for my guru pembimbing


17 pcs cuppies for my 1st baking sensation..walllaaaaa..


thanks to yeen for the recipes.. ai tiruk sebijik2 youu.. jadikk tuh.. cayalah..cake sedap.. buttercream icing manis secukup rasa.. huhuhu

Tuesday, September 1, 2009

hafiy oh hafiy!!!

pandang depan dengan tekun


pandang kiri... masih tekun... apa yang di 'tekun' kan tuh?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

ouwhhhh.. ini rupanya kerja kamu...

patut la dok layan page tuh jaaa.. x selak2 muka surat sebelah pun.. hamboiiiiiiii!

ish ish ish nak kena nehhhhh


what say you abah? abah said "YES!! he's N.O.R.M.A.L" bleh plak camtuh??? hadoii!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin