Monday, November 7, 2011

Mama... I want fact NOT fake!








As Salam,

Lama sungguh x update pasal budak nih, mulut dia la nih.. hoihhhhh mmg mencabar minda sungguh nk balas, mmg stress mama layan sorg sorg.. tp nk buat mcm mana mmg kena layan jugak, semua benda dia tanya, fact plak tuh, perghhhh, mama tgh dok mencarik buku tell me how & tell me why.. senang nk explain and tunjuk gambaq.. abah mmg keep pesan pada mama jgn ckp tipu dgn anak, how hard the Q is, and how complicated the answer is, we as parents dont ever lie to them, no ckp selindung-selindung, cover-cover, sbb first answer yg depa dpt from kita depa akan ingat smpai bila-bila and susah utk kita nk re-explain, as for me.. few things we shud copy from western jugak.. org putih, style depa mmg x ckp tipu dgn anak.. Try our best to explain pro & cons in a very best way.. and surprisingly it works for us.. parents also need to communicate each other, jgn bodoh sombong plak.. like me, if ada benda yg x sure, i never jump into conclusion, jwp yg sebaiknya is we call and ask abah instead (sbb dia lg percaya ckp abah dari mama.. hihi).. bila abah explain, dia ooooo oooo oooo and for sure ada follow up Q, kdg kdg mmg mati akal nk ckp, tp bila dah kita explain pun based on fact, sng la jwp utk next2 Q, bygkan kalau kita ckp tipu, mmg jenuh la makin berjela jela penipuan yg akan berlaku lepas tuh kan...

Try the tips.. It works for you!! (dari nk story bab anak trus terbabas jd tips of the day.. trus rasa diri sgt berilmiah.. ngehngehngeh)

Sekian, pesanan khidmat masyarakat dari me...him...us...



- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Penang

5 comments:

isabelle said...

tak larat bila nengok ramai parents cuba kelentong anak.
esok2 anak tu bljr menipu, marah pulak

eaterwisemama said...

mama...sempat ke mamam nk update blog mama bila mama bersalin nanti...if not..biar hafiy tolong....

eaterwisemama said...

finally i got ur blog dear...its a blessing for me....

CapT said...

isabelle - well said! dont bluff, they're 'epal & berihitam' kids, they're brilliant enuff to google by themselves.. kan?? kite dulu lain, zmn 'haaaaa, jgn pegi sane, ade hantu'.. skang trick tuh dh x jln.. hihi

CapT said...

Akakkkkkk, i know this 'eaterwisemama' must be someone who really close to me, i urge you to start blog NOW... hihi

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin