Tuesday, November 22, 2011

KUMON Learning Centre

As-Salam

We decided to enroll Hafiy at KUMON Learning Centre. Since school holiday already started and nampak gayanya si Hafiy pun asyik sangat dengan main dan melupakan langsung hal-hal pelajaran, maka adalah sangat sesuweyyyyy enroll dia to one of learning centre dlm erti kata lain tuition class. Before this dah tanya kat Smart Reader for english tutorial, but they didn't accept 4 y.o kids coz class only for once a week, so kalau kids below 7y.o mmg cepat sgt lupa. Then si mama yg gigih dengan perot terboyot-boyot nih pun google info related to KUMON Learning Centre. Luckily, they hv a branch near tok's house. Possible to send and fetch him at anytime. So, masih dgn prot terboyot-boyot gigih la si mama pi survey tmpt but unfortunately, that place was closed. Checked back the operating time in their website, that centre only open from 4pm-9pm every Monday and Thursday. Before that, I did call the PIC to chk on trial class that they offer. So, appointment been made yesterday at 5pm. Here we go!!! ;-))

After Asar around 4.45pm, I'm ready tapi budak yg patut pi tuition tuh sah la tak ready, mana nk readynya, baek punya kakak kluaqkan bermcm jenis mainan nak main, maka bercucuranlah air mata, berdrama lebih kurang, berjaya jugak ajak dia naik kereta dgn alasan if Hafiy x teman mama, mama akan merajuk lari balik KL sorg2, owhhh sgt menjadik taktik tuh sbb dia mmg saspen sgt kalau mama nk tgglkan dia, lgpun dia dh tau yg for this year school is over for him and mama oso. Dalam sedih2 pujuk mcm2, berpuluh plat number keta dia baca along d way, maka berjaya la kami anak branak sampai, huhuhu.

Straight away jumpa dgn head learning centre for that branch, nice Indian lady Ms Kamales, after briefing lebey kurg, so we opt to take English tuition only, x mo la kasik budak tuh stress sgt, takat addition, substract, multiply, divison tuh mama pun bley ajar, rugi jaa jadik cikgu kalau benda gitu pun xleh ajar anak kan? Huhuhu, amik English pun sbb nak preparekan dia before ke Doha, x byk, sikit pun jadik la, budak nih ok jugak english dia, dia belasah and bedal sesuka ati dia jaaa, huhuhu, simple sentence mmg byk dia boleh, vocab pun byk jugak, tp tuh la, ayat takley blah die "Hafiy want to speak with mama only, tok dont know how to speak English" ewah ewah.. Suka suki jaa nk ngutuk tok noooo.. hahaha

Dah isi form semua, teacher dia kasik one worksheet utk dia buat, derg pakai concept repetition and phonics, maka buat la worksheet dgn teacher dia one to one session. Nama HAFIY pun dari x reti tulis, dok depan teacher baru trus jadik pandai tulis, hahahaha. Mmg x nak kalah punya budak, pas abes worksheet tuh, dia mark sendirik, tick kat every word yg dia dah baca then buat big circle tulis 100 dalam big circle, tuh pun dia buat sendirik, excited la member, dia feeling2 jadik teacher plaks, hahahaha.

So far so good, so pas abes satu worksheet, dpt 2 worksheet for homework, satu utk tuesday satu utk wednesday, thursday class buat lagik worksheet and dpt homework lagik, their concept is make parents oso get involved into this approach. Ok la, kdg2 utk budak sebesar nih kita pun xtau their level at least bila ada homework nih bleh la jadik guideline utk parents. This thursday masih lagi ke centre with mama yang memboyot nih, hehehe. Next week mama bley rest, semua tuh urusan abah, yeayy!! Abah will touch down KLIA on Friday morning, ada jugak tau positive dok jauh-jauh nih, less gaduh gaduh, more sayang-sayang rindu-rindu which is for me is very good for a healthy relationship ;-))

Jom layan worksheet dak Hafiy yg die banggakan, hiks!

Tulis nama sendirik,haha.. big circle with 100 inside

his homework, adegan berperang dgn mama bermula, hihi!

3 comments:

zurYn said...

berape fee dia capt? Dekat area umah aku pun ade gk...

CapT said...

120 mthly, 30 registration
Class mon dgn tues, hari lain semua die kasik worksheet for h/work..
math aku x amik takut conflict dgn silibus skolah sbb die more to congak dan cepat kire, die x amik kire konsep dan faham, cth: 56+34 lajuuu jek bdk jwb tp bile tny ali ada 56 bola, ahmad ada 34 bola, brapa jumlah bola? derg xleh jwb

So, aku amik english jek la

CapT said...

Typo- class mon dgn thursday

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin