Saturday, May 15, 2010

hari untuk saya

hari ini 16 Mei 2010. perasaan adalah bercampur baur. terharu kot. kekonon. hahaha. hari ini hari guru. hari yang disambut oleh semua guru tak kira la guru tetap ka ganti ka tuisyen ka pensyarah ka. as long as pernah mengajar so consider bleh sambut la. pagi-pagi lagik dah received sms from my PK Ko-Ku with ayat berbunga wishing me Happy Teacher's Day. perasaan? rasa pelik dan taktau nak reply apa sebab first time sambut 16 Mei nih. selama 5 bulan lebih jadik cikgu nih pengalaman dah mcm2. cikgu skarang tak mcm cikgu dedolu. cikgu dedolu utamakan P&P sajo. cikgu skarang nih keja luaq bilik darjah belambak. keja2 kerani toksah crita la. cikgu nih merangkap kerani, akauntan, data entry clerk, doctor, nurse segala laa. amacam? ada brani nk cikgu? dulu2 saya nak jadik cikgu sebab ingat senang keja separuh hari. haaaaaaaaa skang nih hamik ko. kalau balik kol 1 dari skolah adalah bersamaan dgn bawak balik keja yang tak siap kat umah. org ckp keja separuh hari tapi gaji byk + gaji penuh. yolahh tuh. pen merah, pen biru segala mak nenek stationery kena beli sendirik. setakat bln 5 nih 2 kali dah tukau ink cartridge printer. murid tahun 2 laju mana pun nak menulis utk masa sejam mengajar. korbankan duit sendiri jugak utk fotostet hand-out. tak tergamak la nak kutip sekupang 2 kupang kat bebudk tuh. halalkan shj. moga2 dpt pahala lebih. kerana Allah. tapi tuh la bila kita dah bersusah payah nak bagi depa pandai depa main-main yang amat. darah sudah naik kepala. hangin satu badan. kalau marah pun habis setakat kelas jaa. tak kuasa saya nak memikirkan hal anak-anak org lain sedangkan mak bapak dia tak pedulikkan. kalau saya tolong pikir kang saya kena high-blood pulak. nasib baik la last time chk pressure masih ok lagik. walaupun ke sekolah tuh kadang2 menensenkan dgn budak yang x buat homework dan x bwk buku saya tetap happy ke sekolah setiap hari sebab colleague2 saya sgt best! mantop! terbaek! kawan2 memang berpengaruh la dalam menentukan mood ke tempat kerja. saya bersyukur sebab kawan-kawan best! happy go lucky! sekapla. panjang la pulak entry merapik meraban nih. apa-apa pun 

SELAMAT HARI GURU
to all
insan-insan yang bergelar G.U.R.U


p/s: masih terngiang2 di telinga kata ostat kat maktab dulu, jadik cikgu nak masuk syurga senang, nak masuk neraka pun senang! renung-renungkan dan selamat beramal! 

2 comments:

~Umi.Sufira~ said...

Happy Teacher's Day Capt!:)

CapT said...

hihihi.. tq tq.. jauh lagik perjlnan karier aku nih.. doakan yer.. amin..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin